Jaarbericht 2020

De Bibliotheek Gelderland Zuid in 2020

Het jaar 2020 stond in het teken van het coronavirus. Ook wij moesten een aantal keer onze bibliotheken sluiten. Maar het bood ook nieuwe kansen. We boden creatieve oplossingen om leesplezier, het ontwikkelen van taal- en digitale vaardigheden én culturele verrijking te blijven stimuleren. Want juist in deze tijd was er behoefte aan lezen en ontspannen, ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen. En dat kan op vele manieren. Bekijk ons filmpje over een bijzonder jaar!

Ambassadeurs

Hoe ervaren onze leden en bezoekers het aanbod van de bibliotheek? We vroegen het aan vier volwassenen en twee kinderen. Lees hier hun verhaal!

Cecile van Gend

 “Ik heb mijn digitale angst overwonnen”

Mevrouw Cecile van Gend (82) uit Bemmel wilde graag digitaal vaardiger worden. Ze gaf zich op voor de cursus ‘Werken met de digitale overheid’. Vanwege de coronamaatregelen vond deze cursus online via Zoom plaats. "Zo’n online meeting was heel leuk om mee te maken. En ik voel me nu veel zelfverzekerder achter de computer!"

Lees meer

Cyriel Frielink

“Ik help mijn klasgenoten graag bij het uitzoeken van een leuk boek”

Verklede kinderen, luid gejuich en duizend glimmende nieuwe biebboeken: op woensdag 22 januari 2020 opende basisschool De Geldershof in Lent een Bibliotheek op school. Cyriel Frielink (10) helpt als BiebExpert zijn klasgenoten met het kiezen en lenen van boeken. “Elke vrijdag gaan we met de klas naar de schoolbieb om nieuwe boeken te lenen." 

Lees meer

Jordey de Joode

“Heerlijk zo’n voorleesmomentje met mijn kinderen ‘s avonds”

Jordey de Joode (36) bezoekt samen met zijn zoons Pim (4) en Tijn (6) de voorleesactiviteit over de spin Anansi in Bibliotheek Elst. Met grote ogen kijken de kinderen naar voorlezer Mirella in haar kleurige Caribische outfit. “Voorlezen vinden mijn vrouw en ik heel belangrijk voor de taalontwikkeling van onze jongens.”

Lees meer

Juuls Mennes

“Lezen geeft me het gevoel alsof ik in een andere wereld ben”

Juuls Mennes (10) leest het liefst elke dag. Ze gaat soms wel drie keer per week naar de bibliotheek in Malden om boeken te halen. Toen bekend werd dat de bibliotheken in de gemeente Heumen vanwege bezuinigingen misschien dicht moesten, startte ze een petitie. “Als er geen bibliotheek meer zou zijn, moet je al je boeken kopen en dat kost veel geld."

Lees meer

Mohammad Soliman

“Op school leer je taal van papier, in het Taalcafé in de praktijk”

Drie jaar geleden opende het Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek. Syriër Mohammad Soliman (49) deed vanaf het begin mee. Samen met de andere bezoekers leert hij iedere week nieuwe Nederlandse woorden. “We praten bijvoorbeeld over Nederlands eten, tradities of feestdagen. Ik onthoud de woorden beter omdat we er met elkaar over praten." 

Lees meer

Ria Gelissen

“Prettig om na lezingen met mensen over het onderwerp na te praten”

Onder de noemer ‘Universiteit van de bibliotheek’ vinden er regelmatig lezingen van lokale experts plaats in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ria Gelissen (77) is een vaste bezoeker van deze lezingen in Bibliotheek Beuningen. “Ik heb een brede interesse en ga bijna altijd. Ook om andere mensen te ontmoeten.”

Lees meer

Wat gebeurde er nog meer in 2020?

  • Leesplezier op school en thuis Lees meer

    Onze educatiemedewerkers zetten zich dagelijks met hart en ziel in om een zo rijk mogelijke taalomgeving te creëren voor álle kinderen in ons werkgebied.

  • Nieuwe kansen in coronatijd Lees meer

    Interview met directeur-bestuurder Bert Hogemans: “We hebben met de hele organisatie enorm veel energie gestoken in het bedenken en uitvoeren van alternatieve plannen.”