Juuls Mennes

  • “Lezen geeft me het gevoel alsof ik in een andere wereld ben”

    Juuls Mennes

Juuls Mennes (10) leest het liefst elke dag. Ze gaat soms wel drie keer per week naar de bibliotheek in Malden om boeken te halen. Toen bekend werd dat de bibliotheken in de gemeente Heumen vanwege bezuinigingen misschien dicht moesten, startte ze een handtekeningenactie. En met succes!

Juuls zit in groep 7 van basisschool De Tovercirkel in Malden. Ze is een echte boekenveelvraat. “Ik vind lezen heel leuk, het geeft me het gevoel alsof ik in een andere wereld ben. Ik raak helemaal verdiept in het boek, het voelt dan alsof ik het hoofdpersonage ben.” Juuls komt wekelijks in de bibliotheek. Ze leest ongeveer twee tot vier boeken per week, afhankelijk van de dikte. ‘Ik lees het liefst in mijn bed. ’s Avonds, maar ook ’s ochtends vroeg, als ik nog niet naar beneden mag van mijn ouders. En als ik me ’s middags verveel, ga ik ook vaak lezen.”

Lievelingsboek
Juuls is momenteel helemaal verdiept in de Harry Potter-serie. Ze kreeg de boeken van een vriendin van haar moeder. Haar lievelingsboek is ‘Harry Potter en de gevangene van Azkaban’, die vindt ze superspannend. “Als ik het boek uit heb, kijk ik de film. Maar het boek vind ik meestal beter. In boeken wordt alles heel gedetailleerd verteld. In films kun je niet goed uitdrukken hoe iemand zich voelt, dat zie je dan alleen aan het gezicht. Dat vind ik jammer.”

Fan van de bieb
Toen Juuls in de zomer van 2020 hoorde dat de bibliotheken in de gemeente Heumen misschien moesten verdwijnen vanwege bezuinigingen, sprong ze in de bres. Samen met vriendinnen en andere inwoners verzamelde ze maar liefst 2.759 handtekeningen van mensen die vinden dat de bieb moet blijven. Waarom vindt Juuls de bieb zo belangrijk? “Als er geen bibliotheek meer zou zijn, dan zou je al je boeken moeten kopen en dat kost heel veel geld. In de bieb kun je ze gewoon lenen, verlengen en reserveren. Ik reserveer best vaak boeken en dan heb ik ze heel snel in huis.” Inmiddels is bekend dat de gemeente Heumen de bibliotheek voldoende middelen geeft om in ieder geval in 2021 te blijven bestaan. Tot grote vreugde van Juuls.