Cecile van Gend

  • “Ik heb mijn digitale angst overwonnen”

    Cecile van Gend

Mevrouw Cecile van Gend (82) uit Bemmel wilde graag digitaal vaardiger worden. Ze gaf zich op voor de cursus ‘Werken met de digitale overheid’. Vanwege de coronamaatregelen vond deze cursus online via Zoom plaats. “Zo’n online meeting was heel leuk om mee te maken. En ik voel me nu veel zelfverzekerder achter de computer!”

Cecile van Gend komt regelmatig in Bibliotheek Bemmel om boeken te lenen. “Ik heb een oogziekte, dus lezen gaat helaas steeds slechter. Maar ik wil graag een boek in m’n handen houden, een e-reader is niks voor mij. Gelukkig gaat het met veel licht nog net.” In het Gemeentenieuws, het lokale krantje in Lingewaard, las Cecile over de cursus ‘Werken met de digitale overheid’ (Digisterker) in de bibliotheek. Ze besloot zich op te geven, want is naar eigen zeggen een ‘digibeet’. Vanwege het coronavirus kon de cursus echter niet meer fysiek in de bibliotheek plaatsvinden. Ambassadeur Jos Lusing van SeniorWeb haalde haar over om de cursus online te volgen. “Die man was zo enthousiast, die heeft mij finaal omgepraat. We spraken af dat als ik het niet meer zag zitten, ik mocht afhaken. Maar dat was helemaal niet nodig!”, aldus Cecile. “Die docent deed het zo waanzinnig goed, petje af!”

Nieuwe kennis
Cecile wilde graag meer weten over het gebruik van Digi D. “Ik gebruikte Digi D al bij het ziekenhuis, om in te loggen. Maar in de cursus heb ik geleerd dat je er nog veel meer mee kunt.” Samen met twee andere dames uit Bemmel volgde ze de online lessen. Dit beviel zo goed, dat Cecile daarna nog de cursus ‘Werken met Windows 10’ is gaan volgen. Ook online. “Van Windows 10 wist ik nog heel weinig. Ik heb geleerd hoe ik moet mailen, navigeren en documenten openen, bewerken en opslaan.” Tijdens de cursus was er ook veel ruimte om vragen te stellen. “En als de docent een vraag niet wist, ging hij het opzoeken en kreeg je het antwoord via de mail. Wat een service, geweldig!” Ze slaat nog regelmatig het cursusboek van Windows 10 open om de lesstof na te lezen.

Zelfverzekerder
Dankzij de cursussen heeft Cecile haar angst voor de computer overwonnen. “Ik was vaak bang dat als ik op een toets drukte, alle gegevens weg zouden zijn. Iets waar veel ouderen last van hebben. Nu heb ik meer kennis en ga ik er veel makkelijker mee om.” En de cursus heeft haar ook nog nieuwe contacten opgeleverd. Na afloop van de Digisterker-cursus wilde ze haar twee cursusgenoten graag eens ‘in het echt’ zien. “Toen hebben we ‘s avonds afgesproken bij mij thuis. De een stond met een bloemetje voor de deur, de ander met koekjes. Toen zei ik ‘ooh wat leuk, jullie zijn in werkelijkheid nog veel leuker dan op het scherm!’ We hebben een hele leuke avond gehad. Dat was voor mij een mooie afronding van de cursus. We hebben trouwens nog steeds contact!”