Cyriel Frielink

  • “Ik help mijn klasgenoten graag bij het uitzoeken van een leuk boek”

    Cyriel Frielink

Verklede kinderen, luid gejuich en duizend glimmende nieuwe biebboeken: op woensdag 22 januari 2020 opende basisschool De Geldershof in Lent een Bibliotheek op school. Cyriel Frielink (10) helpt als BiebExpert zijn klasgenoten met het kiezen en lenen van boeken.

Met de Bibliotheek op school hebben de leerlingen een grote collectie nieuwe boeken binnen handbereik. Naast het aanbieden van leesmateriaal organiseert de bibliotheek samen met de school leesbevorderingsactiviteiten en is er aandacht voor mediawijsheid. Cyriel vindt het ‘heel leuk en handig’ dat ze nu een Bibliotheek op school hebben. “Voordat de bieb er was, moesten we boeken kiezen uit een kast. Daar stonden heel veel boeken in die ik al had gelezen. Nu kun je ook echt nieuwe boeken lezen. Maar ik had eigenlijk verwacht dat de bieb iets groter zou zijn. Gelukkig kunnen we boeken die we graag willen lezen altijd reserveren.” De bibliotheek bevindt zich pal tegenover groep 7, de klas van Cyriel. “Elke vrijdag gaan we met de klas naar de bieb om nieuwe boeken te lenen. Ik leen dan meestal twee boeken. In de klas lezen we iedere dag een kwartiertje in ons boek.”

Biebexpert
Als BiebExpert help je je klasgenoten met het kiezen en lenen van boeken. Je moet dus zelf wel van lezen houden? “Zeker, ik vind lezen hartstikke leuk. Ik houd van magie en avonturenboeken, zoals Harry Potter. Thuis lees ik het liefst op de bank of in mijn bed.” Alle BiebExperts kregen eerst een training van een bibliotheekmedewerker. Ze leerden hoe het uitleenapparaat werkt en waar je verschillende boekcategorieën kunt vinden. Cyriel kreeg ook een opdracht van de bieb: maak een thematafel met boeken voor in de klas. Cyriel: “Ik heb een thematafel gemaakt met allerlei boeken over dieren. Daar houd ik van. Ik lees nu bijvoorbeeld het boek ‘Maarten de Machtige’, over een spin.”

Leestips voor klasgenoten
Een boek uitzoeken in een bibliotheek vol met boeken is natuurlijk niet altijd makkelijk. Cyriel geeft graag boekentips aan zijn klasgenoten. “Als kinderen niet weten welk boek ze willen lezen, kijken we samen op de kaart met boekcategorieën. Als ze weten wat voor soort boek ze willen lezen, zoeken we deze op in de kast. Soms bedenk ik zelf welk boek ze misschien leuk zouden vinden.”

Plannen voor de toekomst
Alle BiebExperts komen regelmatig bij elkaar om samen met een bibliotheekmedewerker nieuwe ideeën voor de schoolbieb te bedenken. “We hebben bijvoorbeeld bedacht om voetstapjes voor de kleuters op de grond te plakken. Zodat ze de weg naar de bieb goed kunnen vinden. We willen ook posters gaan maken met boekentips. En dan aparte posters voor A-boeken, B-boeken en C-boeken.” Genoeg plannen voor de toekomst!