Mohammad Soliman

  • “Op school leer je taal van papier, in het Taalcafé in de praktijk”

    Mohammad Soliman

Drie jaar geleden opende het Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek. Syriër Mohammad Soliman (49) deed vanaf het begin mee. Samen met de andere bezoekers leert hij iedere week nieuwe Nederlandse woorden.

In het Taalcafé komen mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar om samen Nederlands te praten en taalspelletjes te doen. Vrijwilligers helpen hen daarbij. Elke week staat er een ander thema op het programma om over te praten. Waarom doet Mohammad mee? “Ik bezoek het Taalcafé om beter Nederlands te leren en andere mensen te ontmoeten. Er doen mensen mee uit Syrië, Eritrea, Irak, Frankrijk… veel Syrische mensen. Na de oorlog in Syrië kwamen er veel Syrische mensen naar Nederland. Zij hebben weinig contact met andere Nederlandse mensen en kunnen daardoor niet zo goed Nederlands.”

Taal leren in de praktijk
Toen Mohammad vijf en een halve jaar geleden in Nederland kwam wonen, leerde hij eerst zes maanden Nederlands via onderwijsgroep Capabel. Daarna vervolgde hij de Nederlandse les bij Radboud in’to Languages. Elke dinsdag bezoekt hij het Taalcafé in de bibliotheek in Groesbeek. Daarnaast gaat hij elke maandag naar een taalgroep in de protestantse kerk, georganiseerd door Forte Welzijn. Mohammad: “In het Taalcafé leren we veel over Nederlands eten (stroopwafels!), tradities, feestdagen, wij leren heel veel Nederlandse woorden. Ik onthoud de woorden beter omdat we er met elkaar over praten. Op school leer je taal van papier, in het Taalcafé leer je het in de praktijk.”

Sociale activiteiten
Tijdens het Taalcafé praat Mohammad veel over het leven in Syrië, en de verschillen met Nederland. “We leren veel van elkaar, van elkaars cultuur. Bijvoorbeeld over eten, kleding en het weer. Helaas ligt het Taalcafé nu tijdelijk stil vanwege corona.” Hij zou het leuk vinden om met de deelnemers van het Taalcafé sociale activiteiten te ondernemen, zoals samen eten of wandelen. “Met de taalgroep van Forte Welzijn hebben we een WhatsApp-groep waarin we elkaar op de hoogte houden van interessante activiteiten. Ik zou het ook leuk vinden om een aparte WhatsApp-groep met de deelnemers van het Taalcafé te hebben.”

Oefenen met boeken

Komt Mohammad buiten het Taalcafé om wel eens in de bieb? “Mijn zoon van negen is lid van de bibliotheek, hij leent boeken en cd’s. Zelf mis ik Arabische boeken over Nederland in de bibliotheek. Zodat ik in het Arabisch over Nederland kan lezen.” Voor zijn theorie-examen leende Mohammad oefenboeken in de bieb. “Ik heb mijn theorie-examen inmiddels gehaald, maar het praktijkexamen is al twee keer afgelast vanwege corona. In april een nieuwe poging. Ik ga ervoor!”