Ria Gelissen

  • “Prettig om na lezingen met mensen over het onderwerp na te praten”

    Ria Gelissen

Onder de noemer ‘Universiteit van de bibliotheek’ vinden er regelmatig lezingen van lokale experts plaats in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ria Gelissen (77) is een vaste bezoeker van deze lezingen in Bibliotheek Beuningen. “Ik heb een brede interesse en ga bijna altijd. Ook om andere mensen te ontmoeten.”

Ria Gelissen is iedere maandagmiddag te vinden in Bibliotheek Beuningen. Om de Libelle te lezen, of een krantje. Ze maakt regelmatig een praatje met programmamaker Gemma Cornelissen of klantadviseur Anita Kovacs-Martens. Dan hoort ze wanneer er weer een interessante lezing in de bibliotheek is. Ria is een vaste bezoeker van de ‘Universiteit van Beuningen’: lezingen van lokale deskundigen over allerlei onderwerpen. Van dementie tot kunst, van China tot Australië. Ria: “Ik ga bijna altijd. De onderwerpen zijn interessant en het is ook weer een avond waarbij je sociaal bezig bent. Vaak is er een vast clubje mensen waarmee ik napraat.”

Matthäus Passion
De muzieklezing over de Matthäus Passion is Ria het meest bijgebleven. “Ik houd eigenlijk meer van popmuziek, maar deze lezing over klassieke muziek vond ik heel interessant.” Ria raadt de lezingen vaak aan andere mensen aan. ‘De lezing over de Aboriginals, van cultureel antropoloog Ad Borsboom, was ook de moeite waard. Net als die over kunstenaar Kenne Grégoire uit Deest, waarbij de kunstenaar zelf aanwezig was.” Ze zou na afloop van de lezingen best nog wat dieper op de besproken materie willen ingaan.

Trouwe bibliotheekganger
Ria zit graag in de bieb, voor een praatje en een boek of tijdschrift. “Nu tijdens de coronatijd mis ik wel de spontaniteit. Maar in de bibliotheek is alles heel goed geregeld qua coronamaatregelen.” Ze vindt het belangrijk dat er in Beuningen een bibliotheek is, ook voor kinderen. “Kinderen moeten de beschikking hebben over boeken, lezen is belangrijk.” Ze reserveert ook regelmatig boeken of dvd’s. “Ik heb het nieuwe boek van Obama gereserveerd, die is vaak uitgeleend. En laatst wilde ik graag een film zien die niet in Beuningen beschikbaar was. Ik reserveerde de dvd en twee dagen later had ik de film in huis. Prima service!”