De bibliotheek in Nijmegen in 2020

Terug naar het jaarbericht

In Nijmegen staat de centrale vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid: Bibliotheek De Mariënburg. Naast De Mariënburg telt de gemeente Nijmegen nog zes bibliotheekvestigingen: Hatert, De Biezantijn, Muntweg, Zwanenveld, Lent-De Ster en Oosterhout-De Klif.

In januari, nog voor de coronacrisis, gaf schrijver en filosoof Joke Hermsen een lezing in Bibliotheek De Mariënburg. Ze sprak over de ziel en bezieling in de literatuur en filosofie. Een volle bibliotheek liet zich inspireren. Wat ook nog nét kon voor de eerste lockdown: het Nijmeegs Boekenfeest in De Vereeniging op 7 maart. Veelbelovende en gerenommeerde ‘rebellen en dwarsdenkers’ (het thema van de Boekenweek) betraden het podium, waaronder Joris Luijendijk, Marjolein Visser en Abdelkader Benali.

Opening Taalcafé Lindenholt
Op 11 maart opende wethouder Noël Vergunst ons 17e Taalcafé in wijkatelier Lindenholt, een intensieve samenwerking tussen de bieb en welzijnsorganisatie Bindkracht 10. Schrijver Qader Shafiq las een column voor. Na de feestelijke opening konden de bezoekers voor het eerst in kleine groepjes oefenen met Nederlands spreken. 

Leesplezier tijdens de lockdown
En toen was er corona, half maart ging ons land in lockdown. De BiebBoys besloten in een lege Bibliotheek De Mariënburg filmpjes op te nemen voor kinderen, om leesplezier te blijven stimuleren. We begonnen met de Afhaalbieb in Bibliotheek De Mariënburg, Bibliotheek Muntweg en Bibliotheek Zwanenveld, en brachten reserveringen die nog klaarstonden in onze vestigingen bij klanten thuis.

We mogen weer!
In de zomer mochten we weer beperkt bezoekers ontvangen. We ontwikkelden in Bibliotheek De Mariënburg samen met het Regionaal Archief Nijmegen een succesvolle Escaperoom voor gezinnen. In totaal kwamen hier 400 bezoekers op af. Ook was er veel belangstelling voor de Boekenproeverij, waar een boekenpanel de pareltjes uit onze collectie besprak. De bekende YouTuber Teun Peters gaf een kindercollege over video’s maken voor een zaal vol enthousiaste kinderen en ouders.

Welkom Online
Als eerste bibliotheek boden we vanaf oktober groepslessen aan van het nationale lesprogramma 'Welkom Online'. Geheel coronaproof, natuurlijk. Dit lesprogramma van het Nationaal Ouderenfonds is bedoeld om ouderen wegwijs te maken in de digitale wereld.

Kinderboekenweek
In oktober vierden we de Kinderboekenweek. Ondanks de beperkingen maakten we er met onze 'Kinderboeken Carrousel' een feestje van! In Bibliotheek Hatert konden peuters en kleuters luisteren naar een voorlezer, tekeningen maken met een echte illustrator en muziek maken.

Boekenproeverij - Bibliotheek De Mariënburg


Opening Taalcafé - Wijkatelier Lindenholt


Kinderboekenweek - Bibliotheek Hatert