De bibliotheek in Lingewaard in 2020

Terug naar het jaarbericht 2020

De gemeente Lingewaard beschikt over drie grotere bibliotheekvestigingen in Bemmel, Huissen en Gendt. Daarnaast heeft de gemeente drie kleinere bibliotheken in Haalderen, Angeren en Doornenburg. Deze bevinden zich alle drie in een dorpshuis en zijn toegankelijk als het dorpshuis is geopend. Vaak kunnen dorpsbewoners hier ook ’s avonds boeken lenen en weer inleveren.

SeniorWeb
De bibliotheken Bemmel en Huissen zijn leslocaties van SeniorWeb. Door deze intensieve samenwerking worden er in Bemmel en Huissen talrijke cursussen en workshops georganiseerd om senioren digitaal vaardiger te maken. Vanwege corona konden deze cursussen tijdens de lockdown in het voorjaar helaas niet doorgaan. In het najaar zijn de cursussen weer gestart in kleine groepjes om 1,5 meter afstand te kunnen houden.

Digitale hulplijn
Direct bij de start van de lockdown in maart hebben we samen met SeniorWeb en vrijwilligers van de bibliotheek een ‘digitale hulplijn’ opgezet. Hier konden mensen terecht met vragen over de computer, telefoon of tablet. Ambassadeurs van SeniorWeb beantwoordden de telefoon en zetten de vragen gericht door naar experts. Vanaf april tot en met december hebben we 174 hulpvragen kunnen beantwoorden. Veel vragen gingen over het downloaden van e-books en over videobellen.

Nationale Voorleesdagen
Kinderen konden in de vestigingen in Lingewaard meedoen aan verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld tijdens de Nationale Voorleesdagen, toen Pat en Pet de voorstelling ‘Moppereend’ speelden in Bibliotheek Huissen. Een vrolijke peutervoorstelling over Eend die moppert en allerlei dieren die haar willen helpen.

Digi Playground-workshops
Diezelfde maand konden kinderen in Huissen en Bemmel leren hoe ze LEGO-robots moesten programmeren. Samen met studenten van het ROC Rijn IJssel gingen ze aan de slag met het programma LEGO Mindstorms. Het resultaat? Prachtige robots die een zelf verzonnen parcours konden afleggen! Of wat dacht je van bibberbots? Tijdens de Digi Playground-workshop in Bibliotheek Huissen maakte een groepje kinderen de mooiste bibberende robotjes. Twee voorbeelden van onze Digi Playground-workshops waarbij creativiteit en techniek centraal staan.

LEGO-robots bouwen - Bibliotheek Huissen