De bibliotheek in Berg en Dal in 2020

Terug naar het jaarbericht

De gemeente Berg en Dal beschikt over zes bibliotheekvestigingen: Groesbeek, Beek-Ubbergen, Leuth, Kekerdom, Millingen aan de Rijn en Ooij. Ondanks corona konden er in 2020 toch enkele activiteiten doorgaan met de nodige maatregelen.

Kindercolleges
Kinderen genoten tijdens kindercolleges van verhalen van mensen met een bijzonder beroep. Hondentrainer Janneke liet zien hoe je met honden kunt ‘praten’ en nam haar hond Fedha mee. Agente Monique vertelde hoe is het is om bij de politie te werken. De aanwezige kinderen mochten een kogelwerend vest aan, handboeien om en een alcoholtester uitproberen. En natuurlijk mochten ze ook een kijkje nemen in de politieauto (mét sirene!).

Universiteit van Berg en Dal
Begin september trapten we ons nieuwe programmaseizoen af met een lezing van voedselbosdeskundige Wouter van Eck in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Vanwege de coronamaatregelen kon er maar een beperkt aantal mensen bij zijn: 27 gelukkigen hadden een kaartje weten te bemachtigen. Wouter sprak vol vuur over zijn voedselbos Ketelbroek nabij Groesbeek, waar hij de natuur zijn gang laat gaan. 

Wereldnieuws
In de zomer was de bibliotheek in Groesbeek even wereldnieuws. Groesbekenaar Jos Roelofs leverde het boek ‘Terug naar Oegstgeest’ van Jan Wolkers ruim 39 jaar (!) te laat in. Hij had het boek gevonden bij het opruimen van zijn zolder en besloot het netjes terug te brengen. De pers in binnen- en buitenland pikte dit op, wat resulteerde in 90 publicaties in 15 landen!

Kindercollege: Hondenpraat - Bibliotheek Beek-Ubbergen


Bibliotheek Groesbeek - wereldnieuws!