De bibliotheek in Heumen in 2020

Terug naar het jaarbericht

De gemeente Heumen beschikt over twee bibliotheekvestigingen, in Malden en Overasselt. Naast de coronacrisis speelde er in Heumen nog een andere belangrijke kwestie: de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente op het bibliotheekwerk in Heumen. Hiermee zou het voortbestaan van de vestigingen in Malden en Overasselt in gevaar komen. Inwoners sprongen in de bres en verzamelden via petities duizenden handtekeningen. Inmiddels is bekend dat de gemeente Heumen de bibliotheek voldoende middelen geeft om in ieder geval in 2021 te blijven bestaan.

Universiteit van Malden
De lezingen door lokale experts in het kader van de ‘Universiteit van Malden’ worden altijd goed bezocht. Begin maart sprak kunstkenner Trix Willemse over de schilder Jan van Eyck. Van Eyck was hofschilder van Filips de Goede. Zijn beroemdste werk, ‘Lam Gods’, hangt in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Op 26 oktober gaf wiskundekenner Toon Bagchus een lezing over de geschiedenis van de wiskunde. Hij liet zien dat wiskunde helemaal niet ‘eng’ hoeft te zijn. De lezing werd door een flink aantal enthousiastelingen bezocht.

Kinderboekenweek
Ook tijdens de voorstelling ‘Taai gras’ tijdens de Kinderboekenweek zat de zaal vol met het maximum aantal peuters en kleuters en hun ouders (30 mensen). Ze genoten van de vrolijke voorstelling van poppentheater Kletskous, over Mamu de mammoet die taai gras écht niet lekker vindt.

Taalcafé
Het in 2019 geopende Taalcafé ging door waar mogelijk. Elke vrijdag kwamen een groep trouwe bezoekers en gemotiveerde vrijwilligers bij elkaar om te oefenen met de Nederlandse taal. Natuurlijk met inachtneming van alle coronamaatregelen.

Taalcafé - Bibliotheek Malden