Nieuws

Resultaat 41 - 50 (van 82)

 • Schrijver in de Hortus: Mariken Heitman Bekijk details

  26 juni 2023

  Met haar roman Wormmaan won schrijver Mariken Heitman de Libris Literatuur Prijs 2022. Naast schrijver is zij bioloog en tuinder, wat je terugziet in haar werk. Op dinsdag 4 juli spreekt ze op uitnodiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid in de Hortus in Nijmegen.

 • Paul van Loon presenteert nieuw Dolfje Weerwolfje-boek tijdens Novio Magica Bekijk details

  23 mei 2023

  Tijdens het Nijmeegse fantasyfestival Novio Magica geeft Paul van Loon samen met zijn band Andere Snuiters een jeugdvoorstelling in LUX. Aansluitend presenteert de beroemde schrijver ‘Monsterhaai’, het 25ste deel van zijn populaire jeugdreeks Dolfje Weerwolfje. Novio Magica vindt plaats op maandag 29 mei in de binnenstad van Nijmegen. Na de voorstelling en boekpresentatie kunnen kinderen de auteur ontmoeten tijdens een signeersessie in Bibliotheek Mariënburg.

 • BoekStartdag: een feestdag in de bieb voor de allerkleinsten Bekijk details

  22 mei 2023

  Zaterdag 3 juni is het BoekStartdag, een feestdag voor de jongste bezoekers van de bibliotheek. Ontdek hoe fijn het is om samen met je baby, dreumes of peuter met boeken en taal bezig te zijn. Voorlezers lezen voor in acht vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. In Bibliotheek Groesbeek leren ouders hoe ze met behulp van gebaren kunnen communiceren met hun baby.

 • Interview met Manon Uphoff in Bibliotheek Mariënburg Bekijk details

  15 mei 2023

  De Bibliotheek Gelderland Zuid en de opleiding Nederlands van de Radboud Universiteit organiseren dit voorjaar de collegereeks ‘Letteren in de stad’, met lezingen over het werk van schrijver Manon Uphoff. De lezingen vinden plaats in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen, op woensdagen van 19.00 tot 20.45 uur. De reeks wordt op woensdag 31 mei afgesloten met een interview met niemand minder dan Manon Uphoff zelf.

 • Novio Magica: een nieuw fantasyfestival over boeken en films Bekijk details

  8 mei 2023

  Op maandag 29 mei, tweede pinksterdag, zijn de Stevenskerk en het Mariënburgplein in Nijmegen het decor van een nieuw festival: Novio Magica, fantasy, book & film fest. Bestsellerauteur en ambassadeur Thomas Olde Heuvelt opent het festival met een preek vanaf de kansel. Ook zijn er nationale en internationale schrijvers, schrijf- en illustratieworkshops, films en een jeugdprogramma met o.a. Paul van Loon.

 • Topjaar voor Bibliotheek Gelderland Zuid Bekijk details

  8 mei 2023

  Met circa 81.000 leden, ruim 2,3 miljoen uitleningen en bijna een miljoen bezoekers beleefde de Bibliotheek Gelderland Zuid vorig jaar een topjaar. Dit blijkt uit cijfers uit het jaarverslag 2022.

 • Startprogramma voor jonge nieuwkomers Bekijk details

  17 april 2023

  Na Pasen is een groep van 42 jonge nieuwkomers begonnen aan taal- en cultuurlessen in Lindenberg Aldenhof, een initiatief van de gemeente Nijmegen. Deze jongeren vallen momenteel tussen wal en schip omdat de internationale schakelklassen overvol zitten. Bibliotheek Gelderland Zuid, Lindenberg Cultuurhuis, New Rootz en Bindkracht10 verzorgen samen met een aantal partners een startprogramma voor deze jongeren.

 • ‘Rondom Vrijheid’: een dag vol lezingen, films en Vrijheidssoep Bekijk details

  11 april 2023

  Op Bevrijdingsdag vieren we met het hele land onze vrijheid. Ook bij Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Regionaal Archief Nijmegen staat op vrijdag 5 mei dit begrip centraal tijdens de Vrijheidsdag ‘Rondom Vrijheid’. Tussen 13.00 en 17.30 uur onderzoeken schrijvers en makers wat vrijheid anno 2023 betekent. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, geeft een Vrijheidscollege. In de bieb en Regionaal Archief Nijmegen is een tentoonstelling te zien over de Nijmeegse razzia van 17 november...

 • Recordaantal boeken gescoord door basisschoolleerlingen Bekijk details

  5 april 2023

  Op woensdag 5 april kwamen ruim 750 basisschoolleerlingen van vijftien scholen bij elkaar bij sportvereniging Quick 1888 in Nijmegen. Ze vierden de feestelijke afsluiting van het leesbevorderingsproject ‘Scoor een Boek!’, een samenwerking tussen Bibliotheek Gelderland Zuid, voetbalclub N.E.C. en ROC Nijmegen. Tijdens het ‘fluitsignaal’ onthulde N.E.C.-mascotte Bikkel samen met vier leerlingen het resultaat: in totaal lazen de leerlingen 4.216 boeken en maakten ze 9.893 leesuren. Dat komt neer op...

 • KennisPodium over wilde bijen in Bibliotheek Groesbeek Bekijk details

  27 maart 2023

  Het gaat helaas slecht met de bijen in ons land. Natuurgids Peter Megens vertelt op woensdag 12 april in Bibliotheek Groesbeek over het belang van bijen voor de mens. Zijn lezing begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.

Paginanavigatie