Mijlpalen 2023

Mijlpalen in 2023

Het is nooit saai bij de bibliotheek! Dat blijkt wel uit de talrijke hoogtepunten van het afgelopen jaar. Zoals de nominatie van onze bieb in Heteren voor Beste Bibliotheek van Nederland, de succesvolle eerste editie van fantasyfestival Novia Magica, een kinderboek met in de hoofdrol onze enige echte BiebBoys en onze nieuwe samenwerking met minibiebs. 


Opening Huiskamer van Heteren

Op zaterdag 11 februari opende de Huiskamer van Heteren haar deuren inclusief een prachtige nieuwe bieb. Het is een gezellige plek voor ontmoeting en een goed boek of tijdschrift onder het genot van een kop eigen gebrande koffie. Stichting Open voor Jou, een stichting voor en door inwoners van Heteren, was nauw betrokken bij de totstandkoming van de huiskamer.

Wat maakt de Huiskamer van Heteren zo bijzonder? Bert van Putten, voorzitter van Stichting Open voor Jou: "De huiskamer heeft een verborgen magneet: iedereen trekt er naar toe! Er is in het eerste jaar zoveel meer gebeurd dan we hadden kunnen dromen. Het is mooi om te merken hoeveel mensen en organisaties geïnspireerd raken door de Huiskamer van Heteren." 

Nominatie Beste Bibliotheek van Nederland

In juni hoorden we dat onze Huiskamer van Heteren was genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland. Wat waren we trots! Samen met filmmakers Niek & Nena maakten we een prachtig filmpje. De nominatie was een opsteker voor het hele dorp, alle medewerkers en vrijwilligers, en zette Heteren op de kaart. Lianne Daamen, coördinator van de Huiskamer van Heteren: "De nominatie voor Beste Bibliotheek gaf ons, teamleden en vrijwilligers, een trots gevoel. Iedereen in het dorp was in beweging om stemmen te krijgen voor onze Huiskamer."
Helaas ging de titel aan onze neus voorbij: Bibliotheek Son en Breugel werd uitgeroepen tot winnaar.

BiebBoys-boek

Op 15 maart verscheen bij Uitgeverij Zwijsen een boek met onze BiebBoys in de hoofdrol. Geschreven door educatiemedewerker Petra Mackenbach, onderdeel van het BiebBoys-team. In het toneelleesboek worden de BiebBoys ervan beschuldigd dat ze slechte boekentips geven en flauwe grappen uithalen. Verschillende medewerkers van de bibliotheek spelen een rol in het boek.

Het boek werd op 20 maart gepresenteerd in Bibliotheek Mariënburg, onder luid gejuich van een heleboel kinderen. Joep (7 jaar) uit Nijmegen heeft het boek gelezen en zegt hierover:"Ik vind het leuk omdat het avontuurlijk is en omdat het heel spannend is en dat er kinderen in zitten. Ik vind het grappig en ik vind het ook leuk om samen te lezen. Het is gewoon een super super super leuk boek en we hebben veel moeten lachen."

Scoor een Boek!

Eind januari zorgde N.E.C.-voetballer Ibrahim Cissoko voor de aftrap van het project ‘Scoor een Boek!’. Een samenwerking tussen voetbalclub N.E.C., ROC Nijmegen en Bibliotheek Gelderland Zuid. Cissoko las een boek voor op zijn oude basisschool Het Kleurrijk. Het project verbindt sport en lezen en stimuleert kinderen om (meer) boeken te lezen. In acht weken tijd gingen 15 Nijmeegse basisscholen met elkaar de strijd aan door zoveel mogelijk te lezen.

Ter afsluiting organiseerden leerlingen van ROC Nijmegen een sportdag. Hier werd ook de eindstand bekend gemaakt: zo’n 750 leerlingen lazen in totaal 4216 boeken. Directeur Annejan Croneman van Het Kleurrijk: "Scoor een Boek! draagt, mede door de inzet van N.E.C.-spelers als rolmodel, enorm bij aan de leesmotivatie van kinderen. Er is in zo'n relatief korte tijd nog nooit zoveel gelezen."

Samenwerking met minibiebs

Wij dragen minibiebs, die kleine ruilkastjes met boeken, een warm hart toe. Omdat zowel de eigenaren als gebruikers van minibiebs vaak echte leesliefhebbers zijn, zochten wij de samenwerking op. Er bleek behoefte aan afgeschreven boeken voor in de minibiebs. Eind 2023 organiseerden we de eerste boekenmarkt, waar minibiebeigenaren gratis afgeschreven bibliotheekboeken konden meenemen voor in hun minibieb. De boekenmarkt bleek een succes: minibiebeigenaren waren blij met de boeken en wij vonden het fijn dat zo’n 600 afgeschreven boeken een mooi tweede leven kregen.

Lisanne Vroomen, eigenaar van een minibieb in het Willemskwartier in Nijmegen: "De minibiebmarkt was een mooie manier om het aanbod in mijn minibieb aan te vullen. Ik heb een mooie verzameling aan kinderboeken voor verschillende leeftijden uitgezocht en kan nu de kleine bezoekers van mijn minibieb een divers aanbod aan recente kinderboeken bieden. Het loopt rap, dus de kinderen in de wijk zijn er erg blij mee."

Novio Magica

Op tweede pinksterdag waren de Stevenskerk, Bibliotheek Mariënburg, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en het Mariënburgplein in Nijmegen het decor van een nieuw festival: Novio Magica fantasy, book & film fest. Bestsellerauteur en ambassadeur Thomas Olde Heuvelt opende het fantasyfestival met een preek vanaf de kansel in de Stevenskerk. Ook waren er nationale en internationale schrijvers, schrijf- en illustratieworkshops, films en een jeugdprogramma met o.a. ‘Dolfje Weerwolfje’-auteur Paul van Loon.

Het festival trok circa 6.000 bezoekers, velen waren prachtig uitgedost. Thomas Olde Heuvelt vertelde aan de Gelderlander waarom fantasy volgens hem zo populair is: "In tijden van maatschappelijke onrust hebben mensen behoefte aan een escape, en verhalen kunnen dat bieden. In fantasy gaat het ook over culturen die niet met elkaar kunnen omgaan, over klimaatverandering, maar het zijn verhalen met metaforen. Juist in deze tijden zijn zulke verhalen populair."

Vrijheidsdag 'Rondom Vrijheid'

Op 5 mei stond het begrip ‘vrijheid’ centraal in de bieb, LUX en het Regionaal Archief. Schrijvers en makers, zoals BNNVARA-presentatrice/rogrammamaker Eva Eikhout en rapper Jeroen Lazeroms, vertelden wat vrijheid voor hen betekent.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, gaf een Vrijheidscollege. Ceelen sprak indrukwekkende woorden: "Dat we anno 2023 een verschil maken tussen een vluchteling uit Oekraïne en eentje uit Afghanistan, dat tekent ons. Mensenrechten zijn er voor iedereen. Voor de Oekraïner, voor de Somaliër, voor de Afghaan, voor Mohammed, voor de man in zijn lichtblauwe kostuum, voor Jane, voor u en voor mij. Er kan een dag komen dat wij halsoverkop op de vlucht moeten, zeg niet dat het niet kan gebeuren. Die misrekening hebben miljoenen vluchtelingen voor u gemaakt." 

Young Adult Book Event

In februari organiseerden we samen met Dekker v.d. Vegt boekverkopers en onderwijsnetwerk Ieder Talent Telt een Young Adult Book Event in Bibliotheek Mariënburg. Schrijvers van recente Young Adult shorties waren te gast, zoals Chinouk Thijssen, Buddy Tegenbosch en Elin Meijnen. Want dunne boekjes zijn populair onder jongeren en trekken leestwijfelaars over de streep. Ze werden geïnterviewd door booktokker Billy Rouwenhorst: "Dit was echt een super leuk evenement, met veel aandacht voor de auteurs. Ik ben zelf groot fan van de Shorties, YA xs en de novellas, dus ik vond het super dat deze extra in de spotlight stonden. Ik denk dat deze boekjes jongeren echt kunnen motiveren om meer te lezen."

In 2023 leenden we in totaal 23.569 Young Adult-boeken uit. ‘Harry Potter en de relieken van de dood’ werd het meest geleend. Toch bepaald geen dun boek! Nieuwe Digi Toolkit in de collectie

Kinderen groeien op in een wereld vol digitale mogelijkheden. Om kinderen hier kennis mee te laten maken hebben we verschillende Digi Toolkits in onze collectie. Digitaal spelmateriaal, waarmee kinderen interactief leren over onderwerpen zoals programmeren, filmen, ontwerpen en coderen. Onze jeugdleden kunnen twee weken lang gratis een Digi Toolkit lenen.

Eind 2023 zijn twee nieuwe producten aangeschaft: de Super Fake Safari en Kletskaarten. Beide producten zitten samen in één Digi Toolkit en leren kinderen om kritisch met (sociale) media om te gaan. Er zijn in totaal tien Digi Toolkits beschikbaar. Klantadviseur Hanneke Huidekoper coördineert het Digi Toolkit-project: "De Digi Toolkits zijn een leuke, laagdrempelige en kosteloze manier voor kinderen (én uiteraard voor hun ouders of opa's en oma's) om thuis kennis te maken en te oefenen met digitale vaardigheden".  

Serious Request

In de week voor kerst stond 3FM met het Glazen Huis op de Markt in Nijmegen, om geld in te zamelen voor Stichting ALS. We hadden deze week het Donders Instituut te gast, die lezingen en experimenten rond hersenonderzoek organiseerden in Bibliotheek Mariënburg. Zelf organiseerden we een lezergametoernooi en het Plaatjespaleis. 

Illustrator Jelko Arts: “Het Plaatjespaleis was een dag vol bijzondere ontmoetingen en gesprekken. Wout en ik hebben op aanvraag tekeningen gemaakt en ik kijk heel tevreden terug op de bonte verzameling live getekende viervoeters, hele familiekarikaturen en portretjes van overleden dierbaren. Het was heel bijzonder dat we tijdens het tekenen een luisterend oor konden bieden. Ik vond het aangrijpend hoe openhartig mensen durven te zijn, als hun gespreksgenoot zijn ogen afwendt naar de lijnen op zijn papier.”