Jaarbericht 2022

De bibliotheek kent vele gezichten

De bibliotheek is er voor iedereen. Of je nu jong bent of al op leeftijd, van lezen houdt of juist niet, graag nieuwe mensen ontmoet of juist rust zoekt… de bieb is een plek met vele gezichten!


Ontwikkelingen in 2022

Ook in 2022 was de Bibliotheek Gelderland Zuid volop in beweging om leden en bezoekers nóg beter te kunnen bedienen.

Lees verder

Leesplezier in het onderwijs

Voor het voorschools, primair en voortgezet onderwijs hebben we diverse projecten gedaan op het gebied van leesbevordering en digitale geletterdheid.

Lees verderWat gebeurde er in onze verschillende gemeenten in 2021?

Gemeente Nijmegen

In Nijmegen openden we onze vernieuwde bibliotheek in Hatert. We verwelkomden maar liefst 8.000 jonge bezoekers bij onze Harry Potter Experience. Voor gevluchte Oekraïners organiseerden we activiteiten, een collectie met Oekraïense boeken en een vluchtelingenabonnement.

Lees meer

Gemeente Berg en Dal

In Ooij openden we op basisschool Op Weg in Ooij onze 60e Bibliotheek op school. We startten een nieuwe lezingenreeks van lokale experts in Berg en Dal: KennisPodium. Ook waren er weer toffe kindercolleges, zoals over het ontstaan van de sterren.

Lees meer

Gemeente Heumen

In Bibliotheek Malden werd voor de tweede keer de spoken word-avond ‘Spraakwater’ georganiseerd samen met Thijs Kersten, dorpsdichter van Heumen. In Bibliotheek Overasselt organiseerde de Beeldbank Overasselt een aantal keer een ‘Vertel eens’ activiteit met oude beelden uit Overasselt. Vele herinneringen aan vroeger werden opgehaald.

Lees meer

Gemeente Beuningen

In Beuningen ging het Kindercafé van start in Montessori Kindcentrum Montijn, waar alles draait om taal. Liefhebbers van taal en muziek konden hun hart ophalen tijdens het Zomers Ommetje. En vlak voor Halloween konden kinderen en ouders een nachtje griezelen in de bieb tijdens Night at the Library.

Lees meer

Gemeente Lingewaard

In Lingewaard waren veel workshops en cursussen om mensen digitaal vaardiger te maken. Tijdens de Kinderboekenweek kwamen vader Rob en zoon Aidan vertellen over wilde dieren van de Veluwe. Vijftigplussers bespraken actuele kwesties tijdens de Studiekring50plus.

Lees meer

Gemeente Overbetuwe

Tijdens een gezellige ochtend in november gingen ouderen met elkaar in gesprek over de Molukse cultuur. Het thema sloot aan bij de Nederland Leest-campagne: ouder worden, jong blijven. De Boekenbende, een boekenclub voor tieners, was ook dit jaar actief en kinderen uit de crisisnoodopvang genoten van een goochelvoorstelling in de bieb.

Lees meer