De bibliotheek in Beuningen in 2021

Terug naar het jaarbericht

Wat gebeurde er in de gemeente Beuningen?

In augustus 2021 openden in zeven vestigingen een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). De officiële opening vond op vrijdag 20 augustus plaats in Bibliotheek Beuningen en werd verricht door wethouder Hans Driessen. Bij dit informatiepunt kunnen bezoekers terecht met vragen over digitale overheidszaken zoals het aanvragen van huur- en zorgtoeslag, een uitkering, pensioen, maar ook voor het verlengen van een rijbewijs of betalen van verkeersboetes. Veel ouderen maakten gebruik van het IDO voor hulp bij het aanvragen van een coronatoegangsbewijs. Eind 2021 sloegen de bibliotheek en de GGD Gelderland-Zuid de handen ineen en sloot er een GGD-medewerker aan bij het IDO. Deze medewerker kon bijvoorbeeld helpen met de koppeling van de vaccinatiegegevens in de Corona Check-app. Mevrouw Benschop (74) was bij het IDO voor het aanvragen van een DigiD. “De mevrouw in de bibliotheek heeft het voor mij geregeld. Ze was heel rustig, behulpzaam en geduldig. Ik vind het fijn dat ik face-to-face met iemand kan praten.”

Oud Geleerd Jong Gedaan
In de zomer konden senioren nieuwe kennis opdoen in Bibliotheek Beuningen. Studenten van de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan gaven twee colleges over de Nederlandse Grondwet. Toehoorders leerden wat de Grondwet precies inhoudt en hoe de Grondwet ons politieke stelsel heeft gevormd. Twee leerzame ochtenden met geïnteresseerd publiek.

Nachtje slapen in de bieb
Op 6 november konden kinderen weer een nachtje slapen in de bieb. De succesvolle ‘Night at the Library’ kon in Bibliotheek Beuningen gelukkig nog nét doorgaan voordat er weer strengere coronamaatregelen werden aangekondigd. De jonge logées konden in de bieb genieten van de Grote Tineke Honingh Show met quiz en speurtocht, verhalen bij het kampvuur, een kindercollege over de ruimte, glow-in-the-dark-gedichten maken en nog veel meer! Natuurlijk mocht de ‘Beste Pyjama-wedstrijd’ niet ontbreken. ’s Ochtends wreven de kinderen de slaap uit hun ogen tijdens een pittige Zumba-les. Het was weer een mooi feestje!

Opening van de IDO in Beuningen door wethouder Hans Driessen