Huiskamer van Heteren genomineerd als Beste Bibliotheek van Nederland

Gepubliceerd op: 26 september 2023 14:08

De Huiskamer van Heteren is in de race voor de titel 'Beste Bibliotheek van Nederland 2023'. De nieuwste vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid is samen met vier andere bibliotheken genomineerd. Tussen 2 en 29 oktober kan iedereen zijn stem uitbrengen. Op donderdag 9 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens bibliotheekcongres ‘Bibliotheekplaza’ in het Tropenmuseum in Amsterdam.

De verkiezing voor Beste Bibliotheek van Nederland wordt elk jaar georganiseerd door Bibliotheekblad en NBD Biblion, de landelijke organisatie die bibliotheken ondersteund. Dit jaar is de Huiskamer van Heteren genomineerd, de nieuwste vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid. De andere genomineerde bibliotheken zijn: Barendrecht Carnisselande, Katwijk Schelpendam, Purmerend en Son en Breugel. 

Van, voor en door inwoners

De Huiskamer van Heteren is een huiskamer van, voor en door de inwoners van Heteren. De huiskamer is ontstaan vanuit de wens van de inwoners uit Heteren. De huiskamer is tot stand gekomen vanuit de samenwerking tussen Stichting Open voor Jou en Bibliotheek Gelderland Zuid met een bijdrage van meer dan 40 fondsen en organisaties. Naast vier professionals werken er zo’n 60 vrijwilligers in de huiskamer. Ook werken er ‘mensen met talent’: medewerkers die bezig zijn met een re-integratietraject. Mensen komen naar de huiskamer om elkaar te ontmoeten, een boek te lenen, de krant te lezen, een kopje zelfgebrande Hetersche koffie te drinken, of lokale producten te kopen in het streekwinkeltje. Ook is het een plek om de Nederlandse taal te leren, digitaal vaardiger te worden, hulp te krijgen via het dorpsservicepunt of activiteiten bij te wonen. 

Omarmd door het hele dorp

Ronald Ravensbergen, Manager Dienstverlening bij de Bibliotheek Gelderland Zuid, is blij met de nominatie voor Beste Bibliotheek van Nederland: “Deze vestiging is voor ons heel bijzonder. Het is voor het eerst dat we intensief samen met de inwoners zelf een bibliotheek ontwikkelden. Een gezamenlijke droom kwam uit. Iedereen uit Heteren heeft er baat bij, van pakketpunt tot taalhulp, en van leesclub tot prikpost. De huiskamer wordt echt omarmd door het hele dorp.” Bert van Putten, voorzitter van Stichting Open voor Jou, vult aan: “In de Huiskamer zijn veel lokale elementen met een eigen verhaal verwerkt. Dit zorgt voor herkenning in het dorp. Wekelijks ontstaan er nieuwe verhalen en initiatieven in de huiskamer. Dit maakt de vele activiteiten heel divers en echt van de inwoners.”

Stemmen 

Van 2 tot en met 29 oktober kan iedereen stemmen op de Huiskamer van Heteren als Beste Bibliotheek van Nederland 2023. Kijk voor meer informatie en de stemknop op: www.obgz.nl/bestebieb