Het werk van Canadese oorlogskunstenaars

Gepubliceerd op: 14 maart 2024 11:00

De Tweede Wereldoorlog in en rondom Nijmegen bezien vanuit de blik van Canadese oorlogskunstenaars. Dat is het onderwerp van een lezing die emeritus hoogleraar Hans Bak op woensdag 12 april geeft in Bibliotheek Groesbeek. Centraal staan de schilderijen van Alex Colville.

Met de Canadese troepen reisden tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende kunstenaars mee. Zij deden, in woord en beeld, verslag van de bevrijding (en verwoesting) van Nederland en het Duitse achterland. In een rijkelijk geïllustreerde lezing vertelt Hans Bak over de Canadese aanwezigheid op Nederlandse en Duitse oorlogsbodem, bezien door de ogen van Canadese oorlogskunstenaars. Centraal daarbij staat het omvangrijke werk van Alex Colville, die in schetsen, aquarellen en olieverfschilderijen een verrassende en indringende kijk geeft op de oorlog en de bevrijding, met name in en rond Nijmegen. Hans Bak is emeritus hoogleraar Amerikaanse en Canadese literatuur / North American Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Kaartverkoop
Deze lezing is onderdeel van de reeks ‘KennisPodium’ in Bibliotheek Groesbeek. De lezing van Hans Bak, getiteld ‘The Road to Nijmegen’ vindt plaats op woensdag 10 april van 19.30 tot 21.00 uur in de bibliotheek aan de Kloosterstraat 13 in Groesbeek. Kaarten zijn te koop via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid en kosten € 1,- voor bibliotheekleden en € 3,50 voor overige bezoekers. 

 

Schilderij: Infantry, near Nijmegen (1946), Alex Colville, Beaverbrook Collection of War Art, Canadian War Museum, Ottawa