B/Slash

Hét multimediale en interactieve educatieproject voor het voortgezet onderwijs. Bied als bibliotheek een lessenreeks en projectdag waarin leesplezier en creativiteit samenkomen. Ook ouders kunnen op een leuke manier bij het project betrokken worden.


“Docenten in het vmbo geven aan dat het moeite kost leerlingen te enthousiasmeren voor een boek. Het project B/Slash brengt hier verandering in.” Annemarie van der Riet,  projectcoördinator OBGZ

“De verhalen spreken aan en het programma verleidt de jongeren om de boeken ook echt te lezen. Door de leerlingen het boek te laten verbeelden in een filmpje, zorg je dat ze praten over het verhaal en moeten ze ook zelf hun creativiteit gebruiken.
” Mariken Mallon, docent Nederlands (Notre Dame des Anges in Ubbergen)

Leesplezier op de middelbare scholen in jouw werkgebied

De lessenreeks
B/Slash is door bibliotheken eenvoudig aan te bieden aan middelbare scholen in het werkgebied. Dit interactieve en multimediale educatieprogramma, ontwikkeld door de Bibliotheek Gelderland Zuid, is opgebouwd rondom de Slash-reeks van uitgeverij Querido.

Waargebeurde verhalen van jongeren, verteld door een jongerenschrijver. De thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van jongeren: drugs, misbruik, zwerven of verlies. Via digitaal platform Kahoot strijden leerlingen in teamverband om de meeste credits, in 5 weken tijd te verdienen met quizvragen, discussies en opdrachten rondom het door hun gekozen boek. Met open vragen, opgesteld met behulp van de Chambers-methode, kan de docent de diepte in. Daarnaast zijn er diverse creatieve opdrachten die ook bij andere vakken uitgevoerd kunnen worden. Het boek van het team dat de meeste credits verdient, staat centraal tijdens de projectdag. Tijdens die dag brengen leerlingen scènes uit dit boek via augmented reality tot leven.

Als bibliotheek ben je aanwezig tijdens de eerste les. Je ondersteunt met het gebruik van Kahoot en enthousiasmeert de leerlingen met een wervelend verhaal over de boeken en een flitsende boekentrailer die tot je beschikking wordt gesteld. 

Van boek tot driedimensionale verbeelding

De projectdag
Als bijzondere afsluiter van de lessenreeks kun je als bibliotheek de projectdag van Kleinkunstig aanbieden. Kleinkunstig is gespecialiseerd in creatieve workshops en voorstellingen voor scholen en heeft aansluitend op de B/Slash lessenreeks een onvergetelijke dag ontwikkeld.
Leerlingen brengen in groepjes scènes uit het boek tot leven. Ze krijgen hiervoor workshops acteren of animeren. Als de scène gefilmd is, krijgt deze met behulp van augmented reality letterlijk een nieuwe dimensie. Wanneer je alle scènes na elkaar bekijkt, gepresenteerd in een route door de school, is het hele boek verfilmd.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met:

Ouders praten mee aan de keukentafel

Ouderbetrokkenheid
Tijdens de bijbehorende workshop Leesplezier aan de keukentafel krijgen ouders van de deelnemende leerlingen de kans om hetzelfde boek als hun kind te lezen. Hoe bespreek je de soms heftige onderwerpen met je kind? Hoe kom je verder dan: “ik vind het stom” of “ik vind het wel leuk”? Hiervoor gaan ouders met jou en met elkaar in gesprek. Tijdens de workshop reik je de ouders allerhande tips en tricks aan.