BIEBblad

Regio Beuningen, Lingewaard, Overbetuwe

Regio Berg en Dal, Heumen, Nijmegen

Proefje: Blaas een stapel boeken omver!

Als je ademt, dan gaat er lucht in en uit je longen. Je kunt de lucht zachtjes uitademen of hard uitblazen. Heb jij het uitgeprobeerd en ben je benieuwd hoe dit kan? Lees snel verder...

Een stapel boeken weegt al gauw een paar kilogram. De boeken blijven liggen door de zwaartekracht. Hoe zwaarder de boeken, hoe harder de boeken door de zwaartekracht naar de grond worden getrokken. 
 
Als je inademt, dan span je de spieren van je buik aan. Daardoor stroomt er lucht in je longen. Als je weer uitademt, dan ontspan je de spieren van je buik en stroomt de lucht weer uit je longen. 
 
Door te blazen kun je de lucht sneller uit je longen laten gaan. Je spant de spieren in je buik dan zo aan, dat de lucht harder uit je longen wordt gedrukt. 
 
Bij dit proefje blaas je lucht in de plastic zak. De zak zwelt op en de lucht wordt door het plastic bij elkaar gehouden. Je kunt de stapel boeken optillen met je adem, als de kracht waarmee je in de zak blaast groter is dan de zwaartekracht. 
 
De boeken vallen of glijden van de stapel als er meer lucht aan de ene kant dan aan de andere kant in de zak zit.  

Om te lachen

Heb jij de moppen ook al gespot in het BIEBblad? Probeer ze eens bij je ouders uit, of je klasgenoten. Die liggen vast en zeker ook in een deuk!

En ben je er al achter wat het antwoord op de raadsels is? Tip: De antwoorden vind je gewoon in het BIEBblad! 


De allerleukste boekentips!


Ook die BiebBoys zijn in het BIEBblad te vinden!