BIEBblad - sep/dec

Regio Beuningen, Lingewaard, Overbetuwe

Regio Berg en Dal, Heumen, Nijmegen


Maak kennis met QiQi!

Zijn hele naam is Yingqi Yu. De afgelopen 4 jaar woonde hij met zijn ouders in Nijmegen, waar hij heel vaak de bibliotheek bezocht. Nu hij weer terug gaat naar Shanghai, houdt QiQi ons op de hoogte van alle avonturen die hij daar meemaakt. Kijk snel verder...

Meer over QiQi's avonturen


Heb je even geen idee welk boek je zou willen lezen? Luister dan naar deze podcasts!

de Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt en kind over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. 

Boekpraatjes

Praten over boeken en er een podcast over maken voor andere kinderen. Dat is Boekpraatjes, een nieuw programma met een heleboel leestips van kinderen uit groep 5 en 6. 

de Grote Vriendelijke Podcast

wil je je ouders, juf of meester aan het luisterwerk zetten voor toffe boekentips voor jou? Laat ze dan naar de Grote Vriendelijke Podcast luisteren.

Hoe werkt dat dan, een podcast luisteren?

 1. Ga naar je podcast app

  Heb je nog geen podcast app? Hier kun je ze vinden:

  Apple/iOs

  Android

 2. Zoek naar de podcast die je graag wil horen

  Type bijvoorbeeld 'Waanzinnige Podcast' in.

 3. Klik op ABONNEER

  En luisteren maar!


Boekentip van Zoë (9 jaar)

De titel van het boek is: Dagboek van een muts. Op toerNEE!

Het is geschreven door: Rachel Renée Russell

Dit gebeurt er allemaal in het verhaal: Het gaat over een meisje die op tournee gaat met haar beste vriendinnen en met een paar jongens waarvan ze er één leuk vindt. Maar dan wordt de tournee helemaal verpest door de grootste pestkop van de school.

Ik raad dit boek aan omdat: Het een grappig boek is en je er soms om moet lachen. Er is een hele boeken-reeks van, dus je kunt ze ook gaan verzamelen.

Rachel Renée Russell Op tourNEE!

Nikki en haar vriendinnen mogen optreden in het voorprogramma van de Bad Boys. Ze gaan vier weken op tournee door de VS. Maar wie gaat er ook mee? Aartsrivaal MacKenzie! Vanaf ca. 11 jaar.

Boekentip van Tijn (11 jaar)

De titel van het boek is: Broederband 1 - De outsiders

Het is geschreven door: John Flanagan

Dit gebeurt er allemaal in het verhaal: In Skandia worden jongens uitgekozen voor een team, ‘broederband’ genoemd. Ze krijgen een krijgertraining, waarin ze leren omgaan met schepen en wapens. Er kan maar één broederband winnen.

Ik raad dit boek aan omdat: Het is een spannend boek met veel humor en sarcasme. Er zitten veel gevechten in het boek. De hoofdpersoon (Hal) is heel slim en gebruikt leuke tactieken en manoeuvres.

John Flanagan De outsiders

In Skandia worden jongens tot krijgers opgeleid in groepen (broederbanden), die tegen elkaar moeten strijden. Hal Mikkelson wordt de leider van een groep buitenbeentjes. Zullen ze kunnen meekomen met de rest? Vanaf ca. 10 jaar.

Tip! Dit boek kun je ook lenen als e-book of luisterboek! Schrijfopdracht

Waarover droom jij, als je aan later denkt? Wat zou je heel graag willen leren, durven of doen? Waar zou je het liefst wonen en met wie? Welke talenten heb je nu al die je nooit kwijt wilt raken?  

1. Pak papier en pen en schrijf nu 3 minuten zonder te stoppen alles op waaraan je denkt bij deze vragen. Het is klad, dus fouten zijn helemaal niet erg.   

2. Lees wat je hebt geschreven. Wat vind je het belangrijkste of mooiste?   

3. Schrijf nu een brief aan jezelf in de toekomst. Wat wil je aan jezelf vertellen of vragen?   

4. Stuur jouw brief naar actie@obgz.nl.  

Wie weet win jij het gesigneerde boek Tim de boswachter en staat jouw toekomstbrief in het volgende BIEBblad! 

Rebus

Weet jij wat er uit deze rebus komt? 

Stuur je oplossing met je naam en je leeftijd vóór 1 juni naar actie@obgz.nl. We verloten een prijsje onder degenen die de juiste oplossingen hebben ingestuurd. 

Woordenzoeker

Knip het woord met de bon uit jouw BIEBblad en lever deze in bij de Kinderboekwinkel Nijmegen aan de Kannenmarkt 27.

Je krijgt dan 2,50 euro korting als je een nieuw boek koopt! De cadeaubon is te besteden bij een minimum van 15 euro. 

Lezen met Yoleo

Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus!

Meer over Yoleo


Kom je ook bij de Kidscrew?

Heb je zin om mee te doen en ben je tussen de 8 en 12 jaar oud? Trek dan ons Kidscrew-shirt aan, hang de badge om je nek en help ons om de bieb nóg leuker en beter te maken!

Geef je snel op! Schrijf ons een berichtje, of stuur een filmpje waarom juist jij in de Kidscrew past! Mail dit naar hvdl@obgz.nl. 

Eerste hulp bij spreekbeurten

Heb jij slappe knieën en slapeloze nachten als je een verhaal moet houden voor de hele klas? Geen nood! Bibliotheek Gelderland Zuid helpt je graag op weg met verschillende video's, onderwerpen, kindercolleges en tips! Ook handig als je niet zenuwachtig bent!