Basisonderwijs
- Aanbod
- Contact
Al onze vestigingen zijn gesloten t/m 15 maart. Met de Afhaalbieb is het nog steeds mogelijk om materiaal te lenen. Wil je weten wat de bibliotheek nog meer te bieden heeft? Bekijk dan onze Tips voor Thuis voor jeugd, jongeren en volwassenen. Meer informatie over de sluiting vind je op www.obgz.nl/corona.
Ga direct naar de inhoud, het zoekveld of het hoofdmenu.
Leerlingen die plezier hebben in lezen, duiken vaker in een verhaal en verhogen vanzelf hun taalniveau. En taal is belangrijk, het is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. De Bibliotheek Gelderland Zuid ondersteunt u bij het stimuleren van leesplezier en het vergroten van de digitale geletterdheid van uw leerlingen.
Ook thuis ga je boeken scoren door veel te lezen. Het hele gezin doet mee: papa, mama, broertjes en zusjes.
Op de poster die je thuis hebt opgehangen staan oranje spelers en N.E.C. spelers. De oranje spelers vind je ook op deze website. Klik op een speler om het filmpje te bekijken en achter de opdracht te komen.
Plezier in lezen = meer lezen = beter in taal! De Bibliotheek op school is een structurele samenwerking tussen school, kinderopvang en bibliotheek, met als doel het leesplezier bij leerlingen te vergroten.
Dat doen we planmatig, met deskundige lees- en mediaconsulenten, een verleidelijke collectie boeken in een professionele bibliotheek op school en met een goede digitale reserveer- en leeromgeving.
De Bibliotheek op school zorgt voor een rijke voorlees- en leescultuur op school én thuis.
Hoe krijg ik mijn leerlingen met meer plezier aan het lezen? Hoe maak ik ze informatievaardig, kritisch, digitaal geletterd?
Wij bieden groepsbezoeken, projecten en leskisten aan die tot doel hebben het leesplezier van leerlingen te vergroten. Door smaken te ontdekken, kilometers te maken en prachtige leesbelevingen op te doen. Projecten als: Theaterlezen, Biebreiziger, de schatkist van Roald Dahl of ‘boeken scoren’ met N.E.C.
Ook op het gebied van digitale geletterdheid bieden wij diverse projecten aan. Hoe ontdek je Nepnieuws? Hoe kun je zelf een robot programmeren?
Wilt u eenvoudig en voordelig een prachtige themacollectie in uw klaslokaal halen?
Wij hebben boekenlijsten voor u samengesteld rondom thema’s van IPC en Jeelo als Bloemen en planten, veilig in het verkeer of ontdekkingsreizigers en avonturiers. Kies uw boeken uit de lijst en reserveer ze direct online. U krijgt een bericht wanneer u ze kunt afhalen bij een van onze vestigingen bij u in de buurt. U heeft alleen een groepsabonnement nodig.
Themalijsten en direct reserveren
Met een groepsabonnement kunnen groepen een grote hoeveelheid boeken voor een langere periode lenen. Zo kunt u uw leerlingen elke maand een nieuw leesboek laten lenen. Of steeds een mooie collectie boeken rond een actueel thema in de klas halen.
Wij helpen u graag om de ouderparticipatie op het gebied van taalontwikkeling te vergroten. Bijvoorbeeld door te vertellen over het belang van voorlezen en lezen tijdens ouderavonden of koffie-uurtjes. Of door het gesprek aan te gaan over het gebruik van sociale media thuis.
Bij 1 op de 9 volwassenen komt laaggeletterdheid voor. Ook ouders van uw leerlingen kunnen moeite hebben met lezen en schrijven. Samen met partners als de gemeente en de GGD bieden wij de menukaart laaggeletterdheid aan, waaruit u als school passende ingrediënten kunt afnemen.
Inspiratiedagen leerkrachten
Drie keer per schooljaar organiseren we een inspiratiemiddag voor leerkrachten van verschillende scholen. Plezier in lezen staat daarbij centraal.
Cursus Open Boek
Cursus Open Boek is een landelijk erkende opleiding tot leescoördinator in het basisonderwijs. Wij bieden deze cursus twee maal per schooljaar aan.
Workshops: Teksten tot leven brengen
Wij komen graag een (mini) workshop geven aan uw team, bijvoorbeeld tijdens een studiedag.
Al onze projecten rond digitale geletterdheid staan in de brochure. Voor advies of het maken van een schoolbreed programma rond digitale geletterdheid: neem contact op met uw eigen programma coördinator of educatie@obgz.nl.
Speciaal voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers maken wij drie keer per jaar (herfst, winter, voorjaar) een nieuwsbrief vol boekentips, linkjes naar lessen mediawijsheid en interessante artikelen rond leesbevordering en digitale geletterdheid. Ook lees je hierin over landelijke campagnes zoals de Kinderboekenweek, de Nationale Voorleesdagen en de Week van de Mediawijsheid. En we vermelden leuke activiteiten voor de klas of voor je leerlingen in hun vrije tijd, zoals gratis kindercolleges in de bieb. Schrijf je hier in voor onze inspiratie-nieuwsbrief.
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen.