Recentelijk heeft er een update plaatsgevonden in ons online catalogussysteem. Hierdoor kun je problemen ervaren in Mijn Bibliotheek of de Wise App. Vragen of hulp nodig? Neem contact op met onze Digitale Hulplijn of met onze klantenservice.

De bibliotheek in Overbetuwe in 2021

Terug naar het jaarbericht

Wat gebeurde er in de gemeente Overbetuwe?

Op woensdag 30 juni opende wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder de 27e vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid: Bibliotheek Herveld-Andelst. Er was een hapje, drankje en voor de kleintjes een voorstelling van poppentheater Tingeling. De kleine collectie in het servicepunt in dorpshuis De Hoendrik bestaat uit romans, grootletterboeken, informatieve boeken en boeken voor kinderen tot 14 jaar. Bibliotheekleden kunnen gereserveerde materialen vanuit de hele collectie (bijna een half miljoen items) van de Bibliotheek Gelderland Zuid in deze vestiging ophalen en terugbrengen. Wethouder Horsthuis-Tangelder: “We zijn heel blij met dit servicepunt van de bibliotheek voor Herveld en Andelst. Door de bibliotheek te huisvesten in het nieuwe dorpshuis wordt De Hoendrik nog meer een plek om elkaar te ontmoeten. En hiermee is de bibliotheek voor inwoners van Herveld en Andelst een stuk dichterbij.” De bibliotheek is open als het dorpshuis is geopend. Dit betekent dat inwoners van maandag tot en met vrijdag ook ’s avonds boeken kunnen lenen en terugbrengen.

Huiskamer van Heteren
Daarnaast maakt Heteren zich op voor het nieuwe ‘Hart van Heteren’, een dorpshart met winkels, appartementen, bedrijven én een bibliotheek. Hier realiseren de Bibliotheek Gelderland Zuid en Stichting Open voor Jou de ‘Huiskamer van Heteren’, waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, nieuwe kennis opdoen en aan allerlei activiteiten kunnen deelnemen. Voorzitter Bert van Putten van Stichting Open voor Jou: “De bieb en wij hebben hetzelfde maatschappelijke doel voor ogen: mensen verbinden, kennis en verhalen delen en talenten tot bloei laten komen. Straks kan iedereen in de huiskamer met een kop echte Heterense koffie genieten van de collectie van de bieb, snuffelen in de hoek met lokale producten en meedoen aan allerlei activiteiten.” Ronald Ravensbergen, Manager Dienstverlening van de Bibliotheek Gelderland Zuid vult aan: “Als bibliotheek hebben we graag een plek middenin het actieve dorpsleven, zodat iedereen makkelijk naar binnen loopt. Daarom zoeken we steeds aansluiting bij de inwoners en lokale organisaties. De huiskamer moet als een tweede ‘thuis’ voelen voor alle dorpsbewoners.”

In augustus 2021 is met de bouw van Hart van Heteren gestart. Bibliotheek Heteren zal naar verwachting eind 2022 naar de ‘Huiskamer van Heteren’ verhuizen. De Gelderlander schreef er al een mooi artikel over.

Opening Bibliotheek Herveld-Andelst