De bibliotheek in Lingewaard in 2021

Terug naar het jaarbericht 2020

Wat gebeurde er in de gemeente Lingewaard?

In de bibliotheken in de gemeente Lingewaard zijn veel mogelijkheden om digitaal vaardiger te worden. Tijdens de sluiting van de bibliotheken waren er online workshops over veilig internetten, WhatsApp-fraude en phishing. In de periodes dat de bibliotheek open was, konden mensen terecht voor allerlei digitale cursussen en workshops, van Werken met Windows 10 en de digitale overheid, tot het regelen van je digitale erfenis en omgaan met telefoon of tablet. Alle cursussen worden gegeven in samenwerking met SeniorWeb.

Open Podium voor lokaal talent
In 2021 werkte de bibliotheek voor het eerst samen met boekhandel De Toren van Bemmel. Op het Open Podium kon lokaal talent de bühne opeisen met eigen geschreven teksten of muziek. De ene keer in Bibliotheek Bemmel, de andere keer in De Toren van Bemmel. Op deze manier geven we talenten met mooie verhalen graag een podium.

Studiekring50plus
Een succesvolle activiteit in Lingewaard is de Studiekring50plus. Dit is een groep van 10 tot 15 mensen van 50+ die bij elkaar komen om met elkaar te praten over (actuele) thema’s. Ontmoeting en geestelijk actief blijven zijn belangrijke aspecten van de studiekring. De deelnemers inspireren elkaar tot het voeren van verdiepende gesprekken. Een journalist van dagblad Trouw kwam een middag langs en schreef er een mooi artikel over.

Marjolein weet raad
Nog meer aandacht vanuit de landelijke pers: het VPRO-boekenprogramma ‘Brommer op zee’ maakte opnames van ons project ‘Marjolein weet raad’ op OBC Huissen. Medewerker educatie Marjolein Hordijk gaf ter plekke boekentips aan vmbo-leerlingen. In een persoonlijk gesprek probeerde ze de interesses van deze jongeren te achterhalen en boekentips op maat te geven. En met succes, zo valt in de reportage van Brommer op Zee te zien.

Digi Fun
In Bibliotheek Bemmel waren na de zomer voor het eerst Digi Toolkits te leen. Inmiddels zijn deze in vijf vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid beschikbaar. Met deze digitale spelmaterialen kunnen kinderen leren programmeren, filmen, ontwerpen en coderen. Bijvoorbeeld een mini-greenscreen om een animatiefilmpje te maken, LEGO WeDo voor het maken van robots of een VR-bril om een virtuele wereld te ontdekken.

Workshop Digi Fun in Bibliotheek Bemmel