Recentelijk heeft er een update plaatsgevonden in ons online catalogussysteem. Hierdoor kun je problemen ervaren in Mijn Bibliotheek of de Wise App. Vragen of hulp nodig? Neem contact op met onze Digitale Hulplijn of met onze klantenservice.

De bibliotheek in Heumen in 2021

Terug naar het jaarbericht

Wat gebeurde er in de gemeente Heumen?

In 2021 kregen we goed nieuws vanuit de gemeente: de bezuinigingen voor Bibliotheek Malden en Bibliotheek Overasselt waren van de baan en de bibliotheken blijven open. Goed nieuws voor alle inwoners van Heumen. En vooral voor diegenen die openlijk actie voerden voor het behoud van hun bieb. Dat deed ook de dorpsdichter van Heumen, Thijs Kersten. Kersten benadrukt in dit artikel de toegevoegde waarde van openbare bibliotheken voor studenten.”Alleen al om te studeren. Dan hoef je niet altijd naar de UB, waar het erg druk kan zijn. Maar ook de cultuur is belangrijk.” Samen met de bibliotheek organiseerde hij op 21 september een spoken word-avond in Bibliotheek Malden, om aandacht te vragen voor het belang van de bibliotheek. Voormalig stadsdichter Wout Waanders trad op, dichter Daan Doesborgh, Thijs zelf, nachtburgemeester Cees de Beer en heel veel jong poëzietalent. De bieb zat vol met poëzieliefhebbers van alle leeftijden.

Vertel eens
In de bibliotheek in Overasselt komt elke laatste vrijdag van de maand een groep ouderen bij elkaar die met elkaar verhalen uitwisselen. Vaak gaat het om verhalen van vroeger, en worden er mooie herinneringen opgehaald onder het genot van een kopje koffie of thee. Want de bieb is ook een plek voor ontmoeting. Vooral op hogere leeftijd is het fijn om af en toe onder de mensen te komen in een nabijgelegen bibliotheek.

Universiteit van Malden
Onder de noemer ‘Universiteit van Malden’ gaf bioloog Han Blok in Bibliotheek Malden een lezing over klimaatverandering. Hij vertelde op adembenemende wijze over verschuivende continenten, zonnevlekken, vulkanen, zeestromingen en smeltende ijskappen. In zijn tweede lezing, een aantal weken later, ging hij in op de rol van de mens bij de beïnvloeding van het klimaat. Geen vrolijke verhalen, maar belangrijk om te weten. De bibliotheek is ook een plek waar je nieuwe kennis opdoet.

Spoken word tijdens SPRAAKWATER in Bibliotheek Malden