De bibliotheek in Berg en Dal in 2021

Terug naar het jaarbericht

Wat gebeurde er in de gemeente Berg en Dal?

Tijdens de sluiting van de bibliotheken vanwege de coronapandemie werd er, ook in Berg en Dal, veel gebruikt gemaakt van de Afhaalbieb. Ook op scholen was er een Afhaalbieb, zodat leerlingen toch boeken uit hun Bibliotheek op school thuis konden blijven lezen.

Nieuw Taalcafé
De gemeente verwelkomde in 2021 haar derde Taalcafé. Na Groesbeek en Leuth opende op woensdag 22 september het Taalcafé in De Mok in Millingen aan de Rijn. Wethouder Annelies Visser verrichtte de opening en ging in gesprek met de eerste deelnemers. Er waren Syrische hapjes en de aftrap was meteen heel gezellig. Elke keer week komen bezoekers op woensdagochtend naar het Taalcafé om Nederlands met elkaar te oefenen. Iedere keer staat er een ander onderwerp op het programma om over te praten. Er zijn vrijwilligers aanwezig om de gesprekken te begeleiden.

Bibliotheek Groesbeek verwelkomt Montessori College
Bibliotheek Groesbeek heeft eind 2021 ruimte gemaakt voor het Agora-onderwijs van het Montessori College Groesbeek. Deze tak van het Montessori College was dringend op zoek naar huisvesting. Vanaf begin 2022 krijgen de leerlingen hier les. Ze hebben nu makkelijk toegang tot een grote collectie boeken.

Plunderingen en hondenpraat
Tussen de lockdowns door kon er gelukkig een aantal lezingen en kindercolleges doorgaan in de bieb. Op 11 november was Groesbekenaar Paul Thissen te gast in Bibliotheek Groesbeek om te vertellen over de evacuatie van Groesbeek in 1944. Samen met drie andere auteurs schreef hij het boek ‘Bezet, bevrijd & geplunderd’, over de plunderingen aan het oorlogsfront in Groesbeek. Zo’n 25 belangstellenden volgden zijn lezing vol aandacht. Jonge dierenliefhebbers konden hun lol op tijdens het kindercollege ‘Hondenpraat’ van hondentrainer Janneke Braam. Janneke had haar honden mee om te laten zien hoe je met honden kunt ‘praten’. Zowel de kinderen als de honden waren erg enthousiast!
 

Nieuw Taalcafé in Millingen aan de Rijn 


Kindercollege Hondenpraat in Beek-Ubbergen