BoekStartdag: een feestdag in de bieb voor de allerkleinsten

Gepubliceerd op: 22 mei 2023 12:00

Zaterdag 3 juni is het BoekStartdag, een feestdag voor de jongste bezoekers van de bibliotheek. Ontdek hoe fijn het is om samen met je baby, dreumes of peuter met boeken en taal bezig te zijn. Voorlezers lezen voor in acht vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. In Bibliotheek Groesbeek leren ouders hoe ze met behulp van gebaren kunnen communiceren met hun baby.

Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren: dit versterkt de band tussen ouder en kind. Kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken, ontwikkelen vaak een taalvoorsprong. Hier hebben ze hun hele leven profijt van. 

Voorlezen in de bieb

In acht vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt op BoekStartdag van 11 tot 12 uur voorgelezen uit het zwart-witte boek ‘Hey baby kijk’. Dit Babyboekje van het jaar 2022 gaat over knuffelen. Het boekje met duidelijke tekeningen in zwart-wit is door het contrast al voor heel jonge baby’s leuk om naar te kijken. Na het verhaal kunnen kinderen knutselen, puzzelen en spelen. Je vindt de voorlezers in: Bibliotheek De Mariënburg (Nijmegen), Bibliotheek Muntweg (Nijmegen), Bibliotheek Zwanenveld (Nijmegen), Bibliotheek Bemmel, Bibliotheek Elst, Bibliotheek Beuningen, Bibliotheek Huissen en Bibliotheek Heteren.

Miniworkshop baby- en kindgebaren

Al vanaf een leeftijd van zes maanden kun je met een baby communiceren via gebaren. Bovendien stimuleer je door het gebruik van gebaren de taalontwikkeling van het kind. In Bibliotheek Groesbeek kunnen ouders op BoekStartdag om 11.00 uur en 11.30 uur gratis een miniworkshop baby- en kindgebaren volgen. Tineke van Kesteren-de Haan van ‘onder juffies notenboom’ geeft de workshop.  Wil je als ouder graag vaker samen met je kind met boeken en taal bezig zijn, maar lukt dit niet? Tineke is, samen met experts van Forte Welzijn, vanaf 10.00 uur aanwezig om vragen van ouders te beantwoorden. Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.obgz.nl/agenda