Online leesclubs

Online leesclub, schrijf je in en doe mee!

Lezen is ontzettend fijn, maar je leeservaringen delen met anderen maakt lezen nog fijner. Veel lezers komen daarom samen om boeken te bespreken. Bij elkaar komen is nu helaas niet mogelijk. Daarom start de Bibliotheek Gelderland Zuid online leesclubs. Deelnemers krijgen daarbij een exemplaar van het gekozen boek thuisgestuurd. Deelname is gratis. Schrijf je in en ontmoet elkaar én de schrijver!

Er zijn 5 leesclubs waar je uit kunt kiezen. Twee gericht op de jeugd met Thijs Goverde en Tineke HoninghRima Orie gaat in gesprek met jongeren. Voor volwassenen steken we literair in met Hanneke Hendrix en met Thomas Olde Heuvelt gaan we meer in op de beleving van het boek. Per leesclub krijgen 20 deelnemers de kans om onder leiding van een gespreksleider in gesprek te gaan met de auteur. Hiervoor wordt de online omgeving jitsi gebruikt. 

Je kunt je inschrijven tot 5 juni 2020. 

Dit project is een samenwerking met Dekker van de Vegt boekverkopers, Kinderboekwinkel Nijmegen, Kidsproof en Senia. De provincie Gelderland heeft dit project door een financiële bijdrage mede mogelijk gemaakt. 


Informatie over de boeken en de auteurs

Jeugd

Thijs Goverde - Donderkat op de vlucht 8+

Datum: zondag 21 juni
Tijd: 13.00 uur

Over het boek
Gaby, Michael en hun ouders zijn na hun ontsnapping uit Boegoe-Boegoe nergens meer veilig. Op het hoofd van de Donderkat - dat is hun moeder - staat een prijs van een miljoentje of tien. Dus je begrijpt dat iedereen wel zo'n beetje naar hen op zoek is. Maar waar kan een roemruchte terrorist zich nog verstoppen op deze bomvolle wereld?

Over de auteur
Thijs Goverde schrijft kinderboeken en maakt cabaretvoorstellingen. Verder houdt hij erg van tuinieren en spelletjes doen. Niet alleen bordspellen, maar ook in het echt: dan verkleedt hij zich als ridder of rover en gaat de bossen in om mee te doen aan een soort levend bordspel.

Over de gespreksleider
Louise Seger is lerares en werkt graag met kinderen. Ze leest regelmatig voor in Bibliotheek De Mariënburg. Misschien heb je haar daar al wel eens gezien. 

Tineke Honingh - Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) 10+

Datum: zondag 5 juli 2020
Tijd: 13.00 uur

Over het boek
De twaalfjarige Bo verhuist van de stad naar een oude boerderij aan de rand van een dorp. Een nieuwe omgeving, een nieuwe school. Ze kijkt ernaar uit – en ziet ertegenop. Alles hangt af van haar eerste schooldag. En die verloopt funest. Maar dan ontmoet ze Tom. Dankzij Tom ontdekt Bo dat je met een beetje lef ineens veel meer kunt zijn dan de anderen ooit in je hebben gezien. Net als ze Tom begint te vertrouwen, doet hij iets vreselijks en ligt Bo’s verleden ineens op straat. Door Toms poging om het goed te maken ontdekt Bo waarom hij haar helpt. Een ontdekking die alles voorgoed zal veranderen.

Over de auteur
Tineke Honingh is communicatieadviseur, tekstschrijver en ze was ook eventjes juf. Maar bovenal schrijft ze verhalen voor kinderen en jongeren. Korte verhalen voor een magazine, scenario's voor een strip, of een uitgebreid verhaal dat in een boek terecht komt. Alles wat ze maar kan verzinnen. Tineke heeft twee kinderen, twee katten en één man.

Over de gespreksleider
Louise Seger is lerares en werkt graag met kinderen. Ze leest regelmatig voor in Bibliotheek De Mariënburg. Misschien heb je haar daar al wel eens gezien. 

Jongeren

Rima Orie - De Zwendelprins YA

Datum: woensdag 24 juni 2020
Tijd: 20.00 uur

Over het boek
Als nieuwsgierige keukenhulp is de zeventienjarige Simran op de hoogte van de kleurrijkste verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis van de maharadja de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat iedereen in Suryan in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Twintig jaar na de verdwijning van de kroonprins, verschijnt er een prins uit het verre Fengart bij het paleis die beweert dat hij de kroonprins terug kan vinden. Simrans verbazing is groot wanneer hij haar om een gunst vraagt die haar hele leven kan veranderen. Ze snakt er al haar hele leven naar om de wereld buiten het paleis te ontdekken, maar kan ze deze prins wel vertrouwen? Of zijn zijn plannen helemaal niet zo nobel als ze lijken?

Over de auteur
Rima Orie (1994) is junior jurist en won de schrijfwedstrijd Moon YA Contest. Ze bouwde een grote fanschare op via schrijversplatforms Sweek.com en Wattpad. Met De Zwendelprins hoopt ze lezers mee te nemen naar haar eigen, magische wereld.

Over de gespreksleider
Marloes Morshuis veroverde de kinderboekenwereld met Koken voor de keizer, Borealis en De schaduwen van Radovar. Ze schrijft graag spannende verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld – en die ze tegelijk ook met andere ogen naar hun eigen wereld laat kijken.

Volwassenen

Hanneke Hendrix - Aswoensdag

Datum: woensdag 1 juli 2020
Tijd: 20.00 uur

Over het boek
Marit is bezig met een laatste ivf-poging, wanneer ze terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp. Ze gaat voor haar moeder met alzheimer zorgen, maar ziet op tegen de confrontatie met de kille vrouw die getekend is door een rampzalige gebeurtenis uit de geschiedenis van het dorp.

Over de auteur
Hanneke Hendrix (1980) is schrijver, hoorspel- en podcastmaker. Ze debuteerde in 2012 met de roman De verjaardagen, die werd genomineerd voor onder meer de Academica Literatuurprijs en de Dioraphte Literatuurprijs. Met haar ook in het Engels vertaalde tweede roman De dyslectische-hartenclub (2014) werd de auteur genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Hendrix schrijft voor NRC Handelsblad en &C en geeft les aan de opleiding Creative Writing op de Arnhemse Kunstacademie en de Schrijversvakschool.

Over de gespreksleider
Willem Claassen (1982) schrijft. Hij publiceerde een roman (Park) en twee verhalenbundels (De koe die de Waal over zwom en Beuningen). Columns van zijn hand verschijnen in De Gelderlander en Radboud Magazine.

Foto door: Lieke Romeijn

 

Thomas Olde Heuvelt - Echo

Datum: donderdag 25 juni 2020
Tijd: 20.00 uur

Over het boek
Echo is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Over de auteur
Thomas Olde Heuvelt (1983) is de succesvolste Nederlandse thrillerauteur op dit moment. Hij won in 2015 als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award.  Hij brak internationaal door met zijn thriller HEX, die inmiddels verscheen in meer dan 30 landen. Een Amerikaanse tv-serie is in de maak.

Over de gespreksleider
Martijn van Koolwijk (1982) schrijft korte verhalen, artikelen en columns over de geestelijke gezondheidszorg. In 2016 verscheen Alleen als er brand is sukkel een bundeling van columns en verhalen. Dit jaar verschijnt De Legende van Stekker Lee. Een literair kleurboek die hij samen met het blues duo Esk-Esque maakte. Martijn droeg onder meer voor op Mensen Zeggen Dingen, Zwarte Cross, Valkhof Festival en voor zijn eigen badkamerspiegel. Dit laatste tot groot ongenoegen van zijn buren.


Zelf een online leesclub vormen?

Wij stimuleren iedereen om zelf een online leesclub te houden. Via deze pagina stellen wij spoedig handleidingen beschikbaar met vragen voor alle geselecteerde boeken. Daarnaast plaatsen wij binnenkort een handleiding voor het werken met online platforms waarmee je kunt videobellen.

Wil je graag met anderen videobellen, maar weet je niet hoe?
De Bibliotheek Gelderland Zuid biedt een telefonische hulplijn voor alle vragen over de computer, telefoon of tablet. De hulplijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur via het volgende telefoonnummer: 024 - 327 49 99. 

Klik hier voor meer informatie.