Boekstartdag

Zaterdag 3 juni 2023 is het BoekStartdag in de bibliotheek. De allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders krijgen die dag een extra hartelijk welkom. Doe samen met je kindje mee aan een leuke activiteit en ontdek hoe fijn het is om samen met boekjes en taal bezig te zijn.


Voorleesmoment in de bieb

In acht vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt op BoekStartdag van 11 tot 12 uur voorgelezen uit het zwart-witte boek ‘Hey baby kijk’. Dit Babyboekje van het jaar 2022 gaat over knuffelen. Het boekje met duidelijke tekeningen in zwart-wit is door het contrast al voor heel jonge baby’s leuk om naar te kijken. Na het verhaal kunnen kinderen knutselen, puzzelen en spelen.

Je vindt de voorlezers in:

 • Bibliotheek De Mariënburg (Nijmegen)
 • Bibliotheek Muntweg (Nijmegen)
 • Bibliotheek Zwanenveld (Nijmegen)
 • Bibliotheek Bemmel
 • Bibliotheek Elst
 • Bibliotheek Beuningen
 • Bibliotheek Huissen
 • Bibliotheek Heteren

Miniworkshop baby- en kindgebaren

Al vanaf een leeftijd van zes maanden kun je met een baby communiceren via gebaren. Bovendien stimuleer je door het gebruik van gebaren de taalontwikkeling van het kind. In Bibliotheek Groesbeek kunnen ouders op BoekStartdag om 11.00 uur en 11.30 uur gratis een miniworkshop baby- en kindgebaren volgen. Tineke van Kesteren-de Haan van ‘onder juffies notenboom’ geeft de workshop. Wil je als ouder graag vaker samen met je kind met boeken en taal bezig zijn, maar lukt dit niet? Tineke is, samen met experts van Forte Welzijn, vanaf 10.00 uur aanwezig om vragen van ouders te beantwoorden. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding.


Prentenboekentips van biebmedewerkers

Marieke, Lonneke en Sharon werken als educatiemedewerkers bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Zij werken samen met voorschoolse onderwijsinstellingen, zoals peutergroepen en kinderdagverblijven. Hieronder tippen ze een aantal prentenboeken voor de allerkleinsten. Nog meer voorleestips? Neem hier eens een kijkje.

Tip van Marieke

Mijn tip is de Wiebel-billen-boogie, dit is een boek waar alle kinderen altijd enthousiast van worden. Bovendien is het heel herkenbaar voor kinderen. 

wiebelbillenboogie

Tip van Lonneke

Bij het voorlezen op kinderdagverblijven betrekken we ook baby’s en dreumesen. Het babyboek IJsbeer, waar ben je? is hiervoor zeer geschikt. Het is een prachtig stoffen flapjesboek waar alle pooldieren voorbijkomen, getekend zoals ze ook echt zijn!  

ijsbeer waar ben je

Tip van Sharon

Ik ben fan van het prentenboek Groot, groter, grootst. Met flapjes en zwart-wit illustraties wat super goed werkt bij de kleintjes. Je kunt er veel bij vertellen en er staan verschillende dieren in. Ze vertellen wie ze zijn, wat er bijzonder aan hen is, wat ze eten en dat ze niet de grootste zijn. Je kunt samen met je kind geluiden en bewegingen nadoen. 

groot groter grootst

BoekStartwebinar: ‘Voorlezen aan je baby en dreumes: de leukste tips!’

Baby’s en dreumesen genieten van voorlezen en het is goed voor hun taalontwikkeling! Hoe zorg je ervoor dat jij en je kindje plezier beleven? Welke boekjes zijn geschikt? Jolien Hesselberth vertelt hierover in het BoekStartwebinar op donderdag 1 juni 2023 om 20.00 uur.

Meld je aan voor het BoekstartwebinarZwart-wit prentenboekjes

 • Milo's dierenwereld in zwart-wit

  Kijk, dit is Milo de kat. Ken je ook de hond, de koe, de ijsbeer, de vleermuis, de zwaan en de andere dieren? Vierkant hardkartonnen aanwijsprentenboekje met illustraties in zwart-wit van veertien dieren. Vanaf ca. 3 maanden.

  Gedrukt boek

 • Faye Williamson Milo's eerste voelboekje in zwart-wit

  Kat Milo speelt de hele dag. Hij gaat buiten op zoek naar muisjes, speelt verstoppertje, drinkt water en gaat lekker slapen. Vierkant hardkartonnen prentenboek met vrij drukke tekeningen in zwart-wit, met voelelementen en een enkel kleurelement. Vanaf ca. 1 jaar.

  Gedrukt boek

 • Rowena Blyth Milo ziet de wereld in zwart-wit

  Milo de kat gaat op stap. Hij gaat naar het bos, vaart op zijn bootje, eet zoete sinaasappels en ziet de maan. Vierkant hardkartonnen prentenboekje met illustraties in zwart-wit met veel geometrische patronen. Vanaf ca. 3 maanden.

  Gedrukt boek

 • Xavier Deneux Mijn dierenboek: op de boerderij

  Het varken doet zijn oogjes open en dicht, de snavel van de eend kleurt oranje en de geit eet lekkere grassprietjes. Vierkant hardkartonnen aanwijsboekje over boerderijdieren, met eenvoudige illustraties in zwart-wit met steunkleur oranje en schuifelementen. Vanaf ca. 6 maanden.

  Gedrukt boek

Heb jij de gratis BoekStart Voorleesapp al op je telefoon?

Deze app staat vol video’s over voorlezen, de nieuwste boekjes voor je kindje en vele voorleestips. Je kunt makkelijk meedoen met de maandelijke actie MijnVoorleesmoment en zelfs een heuse voorleeswekker zetten die je eraan herinnert om veel voor te lezen!

Download de app


Verder ontdekken: Hallo Baby!

Lezen over dieren

 • Xavier Deneux Mijn dierenboek: op de boerderij

  Het varken doet zijn oogjes open en dicht, de snavel van de eend kleurt oranje en de geit eet lekkere grassprietjes. Vierkant hardkartonnen aanwijsboekje over boerderijdieren, met eenvoudige illustraties in zwart-wit met steunkleur oranje en schuifelementen. Vanaf ca. 6 maanden.

  Gedrukt boek

 • Sarah Corynen Kriebeldieren

  Zie je de stippen van het lieveheersbeestje, de sporen van de mier en het web van de spin? Vierkant hardkartonnen prentenboek in zwart-wit en zonder tekst, met grof opgezette tekeningen van kleine ‘kriebeldieren’ gecombineerd met een paginavullend grafisch patroon. Vanaf ca. 3 maanden.

  Gedrukt boek

 • Sarah Corynen Dieren

  Zie je de strepen van de kat, de vlekjes van de luipaard en de lijntjes van de pinguïn? Vierkant hardkartonnen prentenboek in zwart-wit en zonder tekst, met grof opgezette tekeningen van dieren gecombineerd met een paginavullend grafisch patroon. Vanaf ca. 3 maanden.

  Gedrukt boek

 • Kareem Verbakel Kijk mij bewegen!

  Vierkant prentenboek met kartonnen pagina’s geplakt op een onderlaag van vilt, met grappige uitsnedes waardoor de viltlaag voelbaar wordt. Met zwart-witte gestileerde tekeningen van dieren en hun bewegingspatronen, en eenvoudige tekst op rijm. Vanaf ca. 1 jaar.

  Gedrukt boek

Pssst…..Is je kind nog geen lid van de bieb?

Ga naar de bibliotheek en maak je kind gratis lid. Je ontvangt dan het BoekStartkoffertje met twee boekjes cadeau!

Meer informatie