Young Adult Book Event

Come into my world šŸ“š

Ben jij een groot fan van Young Adult boeken? Voor alle boekenwurmen organiseren we op 24 februari 2024 in Bibliotheek Mariƫnburg een fantastisch evenement rond Engelstalige Young Adult-boeken. Kom luisteren naar lezingen over het einde der tijden, Shakespeare in moderne Young Adult boeken of een ander thema! Of struin tussen de shops met bookish items! Er staan ook interviews, creatieve workshops en speeddates over boeken op het programma. Op deze pagina vind je snel het hele programma!

Tickets

Blokkenschema


Flitscolleges

Tijdens het YA Book event verzorgen medewerkers van de Radboud Universiteit zes flitscolleges over de volgende themaā€™s: animatie en de omgang met de planeet, het einde der tijden, opgroeien in conflictzones, seksualiteit, gender en queerness, Shakespeare in moderne YA en YA rewritings of the classics. What's not to like?

Dr. Lindsay Janssen over animatie en onze omgang met de planeet

Animatiefilms brengen kijkers van jong tot oud al lang veel vermaak, maar doen eigenlijk veel meer dan dat. Wat vertelt een animatie over konijnen, ratten of robots ons over hoe wij als mensen met de natuur omgaan? En hoe kunnen rebelse kippen een kritische boodschap leveren over zowel de bio-industrie als dictatoriale overheersing? Tijdens haar korte lezing bekijken jullie samen hoe verschillende handgetekende, gekleide en computergeanimeerde animaties niet alleen prachtig zijn om te zien, maar ons ook belangrijke maatschappijkritische en ecokritische boodschappen meegeven.

Dr. Chris Cusack over het einde der tijden

Het einde der tijden: niets zal ooit meer zijn zoals het was. Maar wanneer vindt dat einde plaats? En dan? Dit soort vragen houdt ons al eeuwen bezig, en is nu weer extra relevant. Denk aan de klimaatcrisis, en de coronapandemie. En er is altijd ergens oorlog. Recente Young Adult-literatuur gaat op hele interessante manieren in op dit soort kwesties. In dit college onderzoeken we wat deze vragen ons kunnen vertellen over wie wij zijn, aan de hand van teksten zoals de roman Spare and Found Parts van de prijswinnende Ierse auteur Sarah Maria Griffin. Griffin wordt zelf ook geĆÆnterviewd tijdens dit Young Adult Book Event.

Prof. Dr. MarguƩrite Corporaal over opgroeien in conflictzones

Hoe is het om op te groeien in een stad of een land waar voortdurend geweld en conflict is? En waar groepen tegenover elkaar staan? En hoe ga je verder met je leven als zoā€™n conflict voorbij is maar het trauma nog volop voelbaar? Het spannende boek The Unknowns van Shirley Anne MacMillan (2017) laat zien hoe in het Noord-Ierse Belfast jonge mensen omgaan met de herinneringen aan de ā€œTroublesā€ en hoe ze voor een betere toekomst strijden. Kijk mee in het leven van Tilly en haar mysterieuze vriend Brewā€¦!

Dr. Sonja Kleij en Valerie Meessen MA over Shakespeare in moderne YA

Het werk van William Shakespeare: stoffig of saai? Helemaal niet! Ook veel moderne populaire schrijvers verwijzen naar het werk van Shakespeare en geven hier hun eigen draai aan. Hoe wordt dit gedaan, en is het erg dat hun interpretatie afwijkt van het origineel? In deze korte lezing gaan we in op deze vraag en kijken we hoe dit terugkomt in de roman These Violent Delights (2020) van Chloe Gong, een Young Adult hervertelling van Shakespeareā€™s Romeo and Juliet.

Dr. Chris Louttit over YA rewritings of the classics

My talk, ā€˜Remixing the Classics: Updating Jane Austen for the Young Adult Audienceā€™, explores the young adult novel Pride: A Pride and Prejudice Remix (2018) by the US author Ibi Zoboi. Iā€™ll consider how Pride, one of the many updated retellings of Jane Austenā€™s hugely influential text, remixes Pride and Prejudice to make it relevant to the multicultural setting and to the lives of young people in twenty-first century Brooklyn. Zoboiā€™s novel speaks both to the desire to return repeatedly to a much-loved text and at the same time to challenge its representation of race, class and gender identity so that the narrative can better reflect a modern, diverse readership.

Dr. Ruud van den Beuken over Seksualiteit, gender en queerness

Joelle Taylor is een Britse dichter en performer die de strijd om te mogen zijn wie je bent heel letterlijk neemt. We gaan samen een video bekijken waarin ze een bokswedstrijd uitbeeldt en voordraagt: ronde na ronde moet ze knokken omdat haar gender en seksualiteit niet binnen de hokjes passen waarin anderen haar met geweld willen houden. Ze vertelt over de underground scene waar ze zichzelf wĆ©l mocht ontdekken en hoe belangrijk het is dat we daarvoor blijven vechten: ā€˜remember this ā€“ my whole fucking life is a protestā€™.

Workshops

Feedbacksessie door schrijfcoach Esther Oā€™Toole

Heb jij meegedaan aan de schrijfwedstrijd of wil je graag goede feedback op jouw werk? Nu kan het! Esther Oā€™Toole zit voor je klaar.

Esther is een Britse schrijver die vlakbij Nijmegen woont, met een achtergrond in theater en kunsteducatie, en een master in Engelse literatuur en cultuur. Ze schrijft toneelstukken, poƫzie, proza, VR en commerciƫle teksten. Ze heeft een voorliefde voor hedendaagse fictie en de ontwikkeling van nieuwe verhalen, speculatieve fictie en world-building. Esther helpt jonge schrijvers graag bij het ontwikkelen van hun ideeƫn.

Workshop van tekst naar tekening door Emma Ringelding

Heb jij na het luisteren naar de flitscolleges of het interview met Emma Ringelding zin om creatief bezig te zijn? Kom dan naar de workshop van tekst naar tekening! Wanneer we een boek lezen hebben we allemaal wel een bepaald beeld in ons hoofd van de karakters. Samen met Emma lees je een boeiende tekst, laat je je inspireren en vertaal je je gedachten naar prachtige tekeningen. Tekenervaring is niet nodig, wel enthousiasme!

Creatieve workshop boekbinden door Kunstof

Kunstof is een creatieve organisatie voor Nijmeegse studenten. Ze organiseren elke maand creatieve workshops met nieuwe kunstvormen en Artnights. Dit is je kans: kom boekbinden met Kunstof! Ze loodsen je vakkundig door elke stap van het proces, dus laat je creativiteit de vrije loop. Ontdek eenvoudige en leuke technieken en ga naar huis met je zelfgemaakte boekje.

Workshop BookTok door @Sann_reads

Sanne is haar hele leven al een lezer. Vanaf haar 15e is ze steeds meer gaan lezen en was ontzettend fan van boeken als The Hunger Games en Divergent. Nu leest ze in het Engels en Nederlands en haar favoriete genres zijn fantasy, romance en dark academia. Naast haar baan als contentmarketeer bij een Nederlandse uitgeverij, vertelt ze over de boeken die ze leest op TikTok en Instagram. Ze gaat jou de fijne kneepjes van het booktokken leren.

Shops

Jury schrijfwedstrijd

  • Marjolein Hordijk

    Marjolein Hordijk werkt als programmamaker bij Bibliotheek Gelderland Zuid. Daar maakt ze culturele en literaire programmaā€™s. Ze wordt gelukkig van jongeren die boeken vinden die bij hen passen of van een talentvolle jonge schrijver. Zij en haar bibliotheek vinden het belangrijk dat een bibliotheek een plek is waar iedereen kan zijn zoals die is. Daarom zet ze zich actief in voor de LHBTIQ+-community door evenementen zoals Roze Woensdag Jong! of een literaire verkenning van de stand van ons regenboogland...

  • MarguĆ©rite Corporaal

    MarguƩrite Corporaal is Hoogleraar Ierse Cultuur en Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Ze heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar het culturele nalatenschap van de grote Ierse Hongersnood (1845-1852) en naar de Ierse diaspora in Canada en de Verenigde Staten. Ook bestudeert ze Ierse bestsellers over het leven in de regio uit de negentiende eeuw. Haar favoriete hedendaagse schrijvers zijn Colum McCann, Louise Kennedy en Emma Donoghue. Ze is fan van de serie Derry Girls.

  • Billy Rouwenhorst

    Billy Rouwenhorst is 24 en verzot op lezen, het drinken van thee en het bekijken van films. Ze schrijft graag over de boeken die ze leest en de films die ze kijkt. Billy is dol op Young Adult (YA), New Adult (NA), Middle Grade (MG), fantasy en historische romans. Van een goede murder mystery loopt ze ook niet weg. Op gebied van films is ze van alle markten thuis, ze is verzot op animatiefilms en sci-fi. Verder heeft ze een zwak voor Duitse jeugdfilms, ze zijn regelmatig taboe doorbrekend en het acteerwerk...