Roze Woensdag Jong! 2023

Al twee jaar lang zijn Bibliotheek De Marienburg, LUX en het Mariënburgplein het decor van Roze Woensdag Jong! Tijdens dit glinsterende programma kunnen jongeren feest vieren, shoppen, bekende queers ontmoeten, geïnspireerd raken en nog veel meer. Een nieuwe editie kan ook dit jaar niet uitblijven! Kom jij ook naar het Mariënburgplein om samen met andere jongeren Roze Woensdag te vieren?

In samenwerking met jongeren is een sprankelend programma samengesteld. Een programma om de LHBTIQ+-community in de spotlight te zetten en queer jongeren het gevoel te geven dat ze zichzelf mogen zijn. Jongeren zijn op woensdag 19 juli tussen 13.00 en 17.00 uur welkom op en rondom het Mariënburgplein. Er is van alles te doen. Teveel om op te noemen.


Blokkenschema

Stichting PANN, hét leukste LHBTQIA+ feest van Nederland! 🏳️‍🌈

Stichting PANN organiseert maandelijks feesten in Utrecht voor verschillende leeftijdsgroepen binnen de LHBTQIA+ community (18-, 18+, 25+) en komt nu ook naar Roze Woensdag Jong! DJ Robin Elyza, Donna Demoon en Angel Spiders gaan samen met jullie een feestje bouwen! 

Creatieve workshop en fashionshow met modeontwerper Hans Hutting 🏳️‍🌈

Modeontwerper Hans Hutting laat jou stralen en glitteren. Tijdens deze creatieve workshop ga je kleding pimpen met veel kleur, glitter en glamour. Daarna mag jij je creatie op de catwalk showen.

Hans Hutting is de ontwerper en eigenaar van Fundies, een exclusief en gelimiteerd ondergoedmerk. Zoals ze zelf op de site zeggen: ‘FUNDIES For funny Peeps! Playful colors and some funny queer jokes, spreading love!’

Deelname is gratis en inclusief materialen. Meld je wel aan want er is beperkt plek.

Aanmelden

Drag Queen Memory Game XL 🏳️‍🌈

Wat is er nu toffer dan samen met je vrienden Drag Queen Memory spelen? Een aantal van de kaarten uit dit spel met bekende Nederlandse drag queens zijn heel groot gemaakt. Je speelt het spel op het Mariënburgplein met prachtige foto’s die de verschillende kledingstijlen en make-up laten zien. De personages vertegenwoordigen het brede scala aan subculturen binnen de drag-wereld. Eén set bevat een foto van het personage zonder en met drag-outfit. Vind zoveel mogelijk sets!

Copyrights: BIS publishers & Maaike Strengholt 2021
Concept: Maaike Strengholt
Fotografie: Dim Balsem
 

🏳️‍🌈 Dito en Jong&Out 🏳️‍🌈

In gesprek over de Gender Unicorn
Gender en aantrekkingskracht zijn niet binair. In plaats daarvan vallen veel mensen ergens op een spectrum waar sekse, identiteit, expressie en vormen van aantrekkingskracht wel of niet samenvallen. Om te onderzoeken wat bij jou past op het moment, is de gender unicorn (een uitbreiding van de genderbread person) op groot canvas te zien, samen met stellingen/vragen over allerlei onderwerpen. Vrijwilligers van Dito en Jong&Out zijn er om uitleg te geven, met je in gesprek te gaan, en vragen te beantwoorden.

Workshop sieraden maken
Op zoek naar mooie sieraden bij je outfit? Maak ze zelf! Samen met de vrijwilligers van Dito en Jong&Out ga je aan de slag. Ze nemen een heleboel leuke spulletjes mee waarmee je de mooiste sieraden kunt maken.

Dito is de LHBTQIA+ organisatie voor jongeren tussen 18 en 28 jaar oud, en Jong&Out organiseert maandelijkse bijeenkomsten voor jongeren onder de 18. Denk aan activiteiten zoals spelletjesavonden, borrels, lunches, het MilQ (gay)feest, Roze Week, en andere activiteiten voor gezelligheid en educatie voor de LHBTQIA+ community.
 

Het ‘Wat denk je nu écht van LHBTIQA+ stemhokje?’ 🏳️‍🌈

Vaak denken we dat het goed gaat in Nederland met de positie van LHBTIQA+-personen. Maar is dat ook zo? Ontdek het in dit kunstwerk, dat de vorm heeft van een stemhokje. In het hokje kun je op stellingen reageren en vragen beantwoorden in een computergame. Bijvoorbeeld over gelijke rechten voor gezinnen die uit meer dan twee ouders bestaan. En of rechten van LHBTIQA+-ers wel in het politieke debat thuis horen.

Aan de buitenkant is het hokje beplakt met prikkelende en uitdagende stellingen in de vorm van verkiezingsposters. Aan de binnenkant heeft het kunstwerk de uitstraling van een stemhokje. Een plek waar je het gordijn achter je dichttrekt en nu eens écht kunt aangeven wat je van deze stellingen vindt. Zonder dat er iemand meekijkt en zonder dat je het gevoel hebt sociaal wenselijke antwoorden te moeten geven. Een Hoe-LHBTIQA+-inclusief-ben jij-zelftest. De vragen en stellingen zijn mede opgesteld door dr. Niels Spierings, inclusie- en exclusiesocioloog en universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit.

Korte films 🏳️‍🌈

14:00 - 14:35 uur en 15:30 - 16:05 uur

FILMBLOK 1 (35 minuten): Love And Other Things
Fruity (1 min)
Zwanger (6:30 min)
A Double Life (2:40 min)
Turn It Around (11 min)
Jack (3 min)
Foster (10 min)

FILMBLOK 2 (37 minuten): Friends in all the right places
Beş (7 min)
Marlon Brando (18 min)
Buddy (11 min)

Workshop cupcakes decoreren

Tijdens Roze Woensdag Jong! leer je van Jose van Art & Flavour je cupcakes waanzinnig mooi decoreren.

Jose is altijd al creatief in de weer geweest in vele vormen en maten. Daarnaast is bakken een geliefde hobby van haar. Met taartdecoratie kwamen beide hobby's mooi samen. Ze maakt tegenwoordig glutenvrije taarten en gebak voor haar thuisbakkerij Art & Flavour waar zowel de vormgeving als de smaak belangrijk zijn. Graag laat ze jullie wat tips en tricks zien voor het decoreren van cupcakes, zoals het spuiten van mooie botercrème roosjes en leuke creaties maken van fondant. Maar nog belangrijker: je gaat lekker zelf creatief aan de slag en kunnen achteraf genieten van je creatie!  

Alles is sowieso glutenvrij en vegan!

Deelname is gratis. Meld je wel aan want er is beperkt plek.

Aanmelden

🏳️‍🌈 Leestips 🏳️‍🌈