Resultaten Nijmegen

De gemeente Nijmegen vormt het hart van het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid. In deze gemeente met ruim 176.000 inwoners gebeurt vanzelfsprekend veel op bibliotheekgebied. De gemeente telt in totaal zeven vestigingen: De Mariënburg, Hatert, De Biezantijn, Muntweg, Zwanenveld, Lent-De Ster en Oosterhout-De Klif. 

In februari vonden drie edities plaats van de Night at the Library Junior. Leerlingen van de IMC Weekendschool Nijmegen mochten meedenken over het programma en zelf een nachtje logeren in Bibliotheek Zwanenveld. 

Op 5 mei hield journalist Sinan Can een Bevrijdingscollege in Bibliotheek De Mariënburg. Het grote aantal aanwezigen luisterde ademloos naar zijn verhaal over dictaturen in het Midden-Oosten. In juni vond de première van de Baas in Bieb-week plaats in Bibliotheek De Mariënburg: leerlingen van basisschool De Buut namen de bieb een weekje over. Kinderdirecteur Sibel (11 jaar) knipte het lint door en hield een prachtige toespraak. 

Tijdens de Vierdaagsefeesten in juli las burgemeester Bruls samen met dragqueen Marcella Kleurrijke verhalen voor op het Kidsplein voor Bibliotheek De Mariënburg. Om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Een mooi moment waar veel kinderen en ouders van genoten. In september was het weer tijd voor een première: chef-kok van De Nieuwe Winkel Emile van der Staak bracht tijdens de nieuwe activiteit ‘De keuze van...’ twee gasten mee: culinair journalist Mac van Dinther en voedselbosdeskundige Wouter van Eck. Samen praatten ze over duurzame voedselproductie. Een uitverkochte avond met een enthousiast publiek. 

De bibliotheek sloot het jaar in Nijmegen op een prachtige manier af: op 2 december werd de vernieuwde Bibliotheek Muntweg geopend door wethouder Noël Vergunst. Voorzien van comfortabel meubilair, een leestafel met koffiehoek, grote vloerkleden en gezellige ruimtes op de jeugdafdeling is het een fijne bieb om te verblijven, alleen of met buurtgenoten. Als klap op de vuurpijl lanceerde Bibliotheek Muntweg in november de Digi Toolkits: dozen met digitaal spelmateriaal om thuis mee te experimenteren. Kinderen leren zo spelenderwijs hun eigen game bouwen, een LEGO-robot programmeren of animatiefilmpjes maken. De pilot was een succes: de toolkits worden gretig geleend. In de loop van 2020 zullen de toolkits in meerdere bibliotheken te leen zijn.