Nederland Leest: bibliotheek in het teken van vitaal ouder worden

Gepubliceerd op: 20 oktober 2022 16:09

De leescampagne Nederland Leest heeft dit jaar als thema ‘ouder worden, jong blijven’: we worden steeds ouder, maar blijven ook steeds fitter. In de bibliotheek staat de hele maand november het proces van ouder worden centraal. Het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls is gratis verkrijgbaar. Ook zijn er verschillende activiteiten in de bieb, zoals een ode aan de 76-jarige kinderboekenschrijver Jacques Vriens.

Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien. Hoe word je op een fijne manier ouder? Hoe blijf je fit en vitaal? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens? Gedurende de maand november krijg je bij de bibliotheek antwoord op deze vragen en meer. De hele maand is het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls gratis verkrijgbaar in de bibliotheek. Keuls schreef een meeslepend verhaal over de Indische wortels van haar familie. 

Kennisdelers: online lezingen over ouder worden

Cosmetische ingrepen met botox en fillers worden steeds populairder. Maar wat zijn de risico’s? In zijn online lezing op dinsdag 1 november geeft cosmetisch arts KNMG dr. Tom Decates antwoord op deze vraag en meer. Prof. dr. Marcel Olde Rikkert, hoofd afdeling Geriatrie van het Radboudumc, legt in zijn online lezing op dinsdag 8 november uit wat normale veroudering is in deze tijd. Wat verandert er in je hersenen als je ouder wordt en hoe ga je hiermee om? Olde Rikkert licht zijn verhaal toe met actuele voorbeelden zoals aanpassing aan gevolgen van long covid en het voorkomen van eenzaamheid. Beide lezingen zijn gratis online te volgen. 

Een ode aan de verbeeldingskracht van Jacques Vriens

Kun je jong blijven als je je verbeeldingskracht gebruikt? Kinderboekenschrijver Jacques Vriens (76) bewijst dat het kan. Meerdere generaties zijn opgegroeid met zijn jeugdboeken over o.a. de Bende van de Korenwolf en Meester Jaap. Deze bekroonde auteur en zijn werk staan centraal op dinsdagavond 22 november in Bibliotheek De Marienburg in Nijmegen. Jacques vertelt hoe hij jong van geest blijft. Ook reflecteren drie jonge makers op zijn werk: twintiger Tim Koehoorn, dertiger Marjolein Visser en veertiger Johan Roos. Kaarten kosten € 7,50 voor bibliotheekleden en studenten, € 10,- voor overige bezoekers. 

Kijk voor het hele programma, ticketverkoop en aanmelding voor de online lezingen op www.obgz.nl/nederlandleest

 

Foto Jacques Vriens: Chris van Houts