Lezingenreeks over Manon Uphoff in de bibliotheek

Gepubliceerd op: 30 januari 2023 11:41

De Bibliotheek Gelderland Zuid en de opleiding Nederlands van de Radboud Universiteit organiseren dit voorjaar zeven openbare hoorcolleges over Manon Uphoff. De collegereeks ‘Letteren in de Stad’ vindt plaats in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen, telkens op woensdagen van 19.00 tot 20.45 uur. Hoogleraar Nederlands Marc van Oostendorp bijt op woensdag 8 februari het spits af met een lezing over de rode draad in het werk van Uphoff.

Al zo’n tien jaar organiseren de opleiding Nederlands van de Radboud Universiteit en de Bibliotheek Gelderland Zuid in het voorjaar een lezingenreeks over het werk van een vooraanstaande Nederlandse schrijver. Zo was er eerder aandacht voor de boeken van Frans Kellendonk, Jeroen Brouwers en Esther Gerritsen. In komende collegereeks bespreken recensenten, docenten en hoogleraren met veel enthousiasme en kennis een zestal boeken van Manon Uphoff (1962), waaronder haar debuut Begeerte, het veelgeprezen Vallen is als vliegen, en haar dit voorjaar te verschijnen verhalenbundel Ziel, kom terug.

Bekroond werk
Manon Uphoff is scenarist, beeldend kunstenaar, maar vooral een van de meest vooraanstaande Nederlandse auteurs van veel bekroond werk. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI prijs. Het titelverhaal uit de bundel werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman, Gemis uit 1997, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar gehele oeuvre bestaat intussen uit zo’n twintig titels. 

Vallen is als vliegen
Uphoffs meest recente boek, Vallen is als Vliegen uit 2019, stond op de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020. Het boek werd door NRC Handelsblad en weekblad Humo de beste Nederlandstalige roman van 2019 genoemd en eindigde als eerste in de eindejaarslijst van kranten en tijdschriften, bijeengebracht door de Amsterdamse boekhandel Athenaeum.

Vogelvlucht
Op woensdag 8 februari geeft prof. Dr. Marc van Oostendorp een eerste college over het werk van Uphoff. Al sinds Manon Uphoff de pen opnam, gaat het haar om de vraag: welke verhalen worden te weinig gehoord? Welke verhalen zijn misschien zelfs ongewenst? En hoe vertel je dan juist precies die verhalen? In zijn lezing gaat Van Oostendorp in vogelvlucht door het werk van Uphoff, dat in 1994 begon met de klassieker ‘Poep’ (in het tijdschrift De Tweede Ronde) en dat in 2019 volgens sommigen culmineerde in het ultieme onvertelbare verhaal van de roman Vallen is als vliegen.

Kaartverkoop
Kaarten zijn te koop via de website van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Bibliotheekleden en studenten betalen € 5,50 voor een ticket, overige bezoekers € 8,00. Er is voor aanvang van de lezingenreeks ook een passe-partout voor alle lezingen beschikbaar. Een passe-partout kost € 27,50 voor bibliotheekleden en studenten, en € 40,- voor overige bezoekers.