Stem op de Huiskamer van Heteren!

  • De Huiskamer van Heteren in de running voor Beste Bibliotheek van Nederland 2023!

    9 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Bedankt voor het stemmen de afgelopen maand! 9 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Huiskamer van Heteren genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland 2023

Onze vestiging in Heteren, de Huiskamer van Heteren, is genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland 2023! De bibliotheek die als beste worden verkozen, ontvangt de NBD Biblion / Bibliotheekblad Award.

Je kunt hier heerlijk onder het genot van zelfgebrande koffie een goed boek lezen. En tijdens het maandelijkse koffie-uurtje ‘Koffie & Boek’ komen we met een groep bij elkaar en geven elkaar leestips, heel leuk! Hierdoor lees ik boeken die ik anders niet zelf uit zou kiezen.

— Marian van Heumen, bezoekt als leesliefhebber maandelijks het koffie-uurtje ‘Koffie & Boek’

Van droom naar werkelijkheid

Een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn. Een gezellige huiskamer die je zelf hebt helpen creëren. Waar je ideeën voor hebt aangedragen. Waar je elementen terugziet uit je omgeving. Waar je bekenden en onbekenden ontmoet. Rustig kunt lezen en werken. Koffie drinkt. Activiteiten bezoekt. Hulp krijgt. En waar je elkaar versterkt tot de beste persoon die je wilt zijn. Dit was de droom van de inwoners van Heteren. De droom die ze voorlegden aan de Bibliotheek Gelderland Zuid. En wat bleek? De bibliotheek had dezelfde droom. Sterker nog, ook de gemeente Overbetuwe had deze droom. En de Provincie Gelderland. Al deze partijen besloten er samen voor te gaan om deze droom te verwezenlijken. 

Langzaam maar zeker kreeg het project vorm. Met als resultaat de opening van de ‘Huiskamer van Heteren’ op 11 februari 2023: een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Heteren. En het beste? Het is in werkelijkheid nog mooier dan de droom die iedereen voor ogen had.

Verwijzing naar lokale natuur en cultuur

Interieurarchitect Martijn Frank Dirks maakte het ontwerp voor de inrichting en huisstijl van de Huiskamer van Heteren. Precies wat de inwoners in gedachten hadden: een ontwerp vol verwijzingen naar de lokale natuur en cultuur. De centrale boekenkast heeft de vorm van de dijk bij Heteren, de bakstenen sfeerelementen verwijzen naar de steenfabrieken in de Heterense uiterwaarden, de kasten op de
jeugdafdeling hebben de vorm van lokale woningen en de hoge groene boekenkasten refereren naar het uitzicht vanaf de Rijn op de Utrechtse Heuvelrug.

Helaas heeft ontwerper Martijn Frank Dirks de opening zelf niet meer mee kunnen maken. Tijdens de afrondingsfase werd hij ziek en een jaar geleden is hij overleden. De houten trein waar de prentenboeken in staan, is naar hem vernoemd: Martijntje. Alle partners zijn ontzettend blij met het fantastische werk dat hij heeft geleverd. Hij had dezelfde droom: een gezellige ontmoetingsplek met warme kleuren en herkenbare elementen voor de inwoners van Heteren.

Voor en door inwoners

De huiskamer is een plek voor en door dorpsgenoten. Er werken zo’n 45 vrijwilligers uit Heteren met hart en ziel. Ze helpen o.a. mee met de inrichting, taarten bakken, activiteiten bedenken, bardiensten draaien, boeken terugzetten, voorlezen en koffie branden. Ook helpen 'mensen met talent' mee in de huiskamer: medewerkers die net wat meer begeleiding nodig hebben bij hun werkzaamheden. Daarnaast werken twee coördinatoren vanuit de bieb in de huiskamer, zij zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen.

“Ik ben al heel lang lid van de bibliotheek. Ik heb net boeken teruggebracht en ben nu aan het zoeken naar nieuwe boeken. Ik werk ook als vrijwilliger in de Huiskamer van Heteren, ik schenk koffie en help met het terugzetten van ingeleverde materialen. Met mijn kleinkinderen kom ik hier op zaterdagmiddag. Dan drink ik een kopje koffie terwijl zij een boekje uitzoeken en in de jeugdhoek spelen.”
(Bezoeker in de Huiskamer van Heteren, 16 mei 2023)

Ik vind lezen heel leuk en leen vaak boeken uit de bieb. Ik vind het ook gezellig om hier spelletjes te doen met mijn vriendinnen. In oktober organiseer ik hier zelfs een bingomiddag!

— Marente Duijff, komt graag in de huiskamer voor boeken, spelletjes en gezelligheid

Lezen, leren en spelen

In de Huiskamer van Heteren zijn de bibliotheekboeken te vinden in hele bijzondere boekenkasten: in de vorm van de dijk bij Heteren, Hetersche huizen en in een treintje in de jeugdhoek. Kinderen worden voorgelezen tijdens de Voorleespret voor Peuters, creatievelingen kunnen terecht in het schrijfcafé en met vragen over computer, telefoon of tablet kun je terecht bij het Digitaal Café.

Echte Hetersche koffie

In de Huiskamer van Heteren is er liefde voor de streek. Zo kun je er elke dag genieten van echte Hetersche koffie. De Hetersche koffiebonen worden ter plekke gebrand in de koffiebranderij van de huiskamer. Verser wordt het niet! Behalve koffie vind je in de Huiskamer een breed scala aan streekproducten. Denk daarbij aan pruimenjam, verse appel- en perensap en lokale honing. Ook kun je er wisselende unieke zelfgemaakte cadeautjes vinden.

Als vader van twee jonge kinderen vind ik het belangrijk dat alle kinderen toegang hebben tot digitale techniek. Daarom geef ik zelf een cursus programmeren aan kinderen in de huiskamer. Ook kunnen ze hier hele gave Digi Toolkits lenen om thuis mee te experimenteren. 

— Roy Milder, geeft de cursus ‘Scratch’ aan kinderen

Op de hoogte blijven van alles wat zich afspeelt in de Huiskamer van Heteren?

Bekijk de website

Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat alles hier soepel verloopt en iedereen zich welkom voelt. We werken intensief samen met enthousiaste vrijwilligers, lokale ondernemers en de gemeente. Ik begeleid hier ook vrijwilligers bij hun re-integratie. Het geeft me heel veel energie om mensen te helpen zich op sociaal vlak te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen.

— Floris van Lier, zorgt als participatiemedewerker voor het reilen en zeilen in de huiskamer