Week van de Alfabetisering

Doe mee!

Onze maatschappij functioneert beter als iedereen kan meedoen. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal.
Tijdens de Week van de Alfabetisering kan jij helpen om het probleem bekend te maken!

Op deze pagina vind je meer informatie over wat laaggeletterdheid inhoudt en welke activiteiten de bibliotheek organiseert om laaggeletterdheid te bestrijden. 

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid is een begrip dat gebruikt wordt voor mensen die veel moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze mensen zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau van vmbo of mbo niveau 2/3.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben bijvoorbeeld moeite met:

  • voorlezen
  • werken met een computer
  • het begrijpen van informatie over gezondheid en zorg
  • formulieren invullen 
  • straatnaamborden lezen en reizen met het openbaar vervoer
  • pinnen en online betalen 

Het verhaal van Lisa


Kom naar de bieb!

Als bibliotheek organiseren we verschillende activiteiten en bieden we diverse diensten aan om laaggeletterden te helpen met de Nederlandse taal. 

Taalhuis

Krijg hulp bij lezen, schrijven en spreken. Samen bespreek je wat je wil leren en oefenen. We hebben lesboeken, oefenprogramma's en mooie verhalen zonder moeilijke woorden.

Taalcafé

Oefen het spreken samen in een groep. In het Taalcafé spreek je met andere mensen die ook de Nederlandse taal willen leren. Er zijn vrijwilligers om je te helpen oefenen.

VoorleesExpress

De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen met een leeftijd van 2 t/m 8 jaar en verrijkt de taalomgeving thuis.

Tijdens de Week van de Alfabetisering

#wistjedat

Gevolgen van laaggeletterdheid

Laaggeletterde mensen kunnen last hebben van schaamte, onbegrip en afhankelijkheid van anderen in het dagelijkse leven. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Het is dan lastiger om een baan te vinden en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid.

Laaggeletterdheid is niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal. Zo komt een lagere leesvaardigheid vaker voor bij mensen met financiële problemen en bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid €1,13 miljard per jaar.