Rondom Vrijheid

  • Rondom Vrijheid

    Onderdeel van De Gelderse Vrijheidsdagen 2023

Op 5 mei staat bij Bibliotheek De Mariënburg, LUX en het Regionaal Archief Nijmegen, net als in het hele land, het begrip ‘vrijheid’ centraal. Tijdens Vrijheidsfestival ‘Rondom Vrijheid’ onderzoeken we tussen 13.00 en 17.30 uur wat vrijheid anno 2023 is en welke lessen we kunnen leren uit het verleden.


Programma

In het Regionaal Archief Nijmegen trappen we de dag af met een lezing van auteur Mirjam Gielen. Zij schreef het Young Adult-boek Grondvuur, een indringend verhaal over de zwijgcultuur van een familie die fout was in de oorlog. In de bibliotheek vertelt Ivo van de Wijdeven over zijn boek en gelijknamige podcast De macht van het verleden. Rob Jaspers praat tijdens het laatste Vrijheidsgesprek met BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout en rapper Jeroen Lazeroms (artiestennaam: Jeroen Antoine). Over jong zijn, over leven met een beperking of met een verslaving.

In Arthouse LUX wordt de film Die middag vertoond. Een bijzonder vormgegeven Kammerspiel waarin de uit Iran gevluchte Roya voor een dichte deur komt te staan. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar heel anders in het leven staan.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, zal met een Vrijheidscollege in Arthouse LUX het programma afsluiten. Tineke zal vertellen over de vrijheid die vluchtende mensen verliezen, het geweld dat ze treffen en wat het betekent dat niemand ze wil hebben. Aansluitend kan iedereen die dat wil een kopje Vrijheidssoep eten op het Mariënburgplein, om samen het gesprek over vrijheid aan te gaan. Want vrijheid is voor iedereen anders.
 

Meer informatie & aanmelden


Boekentips