Voorleesexpress

 • Plezier met lezen!

  De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen.

VoorleesExpress

Voorlezen prikkelt de fantasie van kinderen, versterkt het taalgevoel en vergroot de woordenschat. Ongeveer 12% van de Nederlanders is laaggeletterd en dat is een groot maatschappelijk probleem. Laaggeletterdheid voorkom je wanneer lezen in de basis, dus bij jonge kinderen, gestimuleerd wordt. Daarom is de Bibliotheek Gelderland Zuid samen met diverse partners gestart met de VoorleesExpress.

"20% van de kinderen verlaat de basisschool met het leesvaardigheidsniveau van een groep 6-leerling."

Meer informatie

In het kort

Ik merkte dat het lezen van de oudste dochter duidelijk verbeterde en zij meer plezier kreeg in lezen.

— Voorlezer Carlijn (22)

Wat doet de VoorleesExpress?

Via het project de VoorleesExpress stimuleren we de taalontwikkeling van kinderen met een taalachterstand en verrijken we de taalomgeving thuis.Samen met de ouders gaan vrijwilligers aan de slag met taal en (voor)lezen. Ze ontmoeten elkaar thuis, online of op een openbare plek. Ken je kinderen die wel een taalsteuntje in de rug kunnen gebruiken? Lees dan vooral verder! 

We stellen ouders in staat om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren - op hun eigen manier. Twintig weken lang krijgt het gezin wekelijks een voorlezer thuis op bezoek. In dit uur introduceert de vrijwilliger het voorleesritueel. Ook krijgen de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen en op andere manieren de taalontwikkeling van de kinderen te stimuleren.

Vrijwilligers

De VoorleesExpress draait op vrijwilligers en daar kunnen we er altijd meer van gebruiken. Elk half jaar start een nieuw voorlees seizoen.

Zelf voorlezer worden of weet je een gezin dat wellicht in aanmerking komt voor de VoorleesExpress? Neem dan contact met ons op via onderstaande links. • Contactpersonen

  Neem contact op met jouw contactpersoon bij de bibliotheek.

  Neem contact op


VoorleesExpress Nijmegen is een samenwerking tussen de Bibliotheek en Bindkracht 10

 • Bindkracht 10 Bekijk details

  Bindkracht 10 en de Bibliotheek Gelderland Zuid zetten zich samen in voor een bredere taalontwikkeling in taalarme gezinnen.