Basisonderwijs

  • Basisonderwijs

    Leerlingen die plezier hebben in lezen, duiken vaker in een verhaal en verhogen vanzelf hun taalniveau. En taal is belangrijk, het is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. De Bibliotheek Gelderland Zuid ondersteunt u bij het stimuleren van leesplezier en het vergroten van de digitale geletterdheid van uw leerlingen.

    Bekijk de brochure (.pdf)

Bibliotheek op schoolPlezier in lezen = meer lezen = beter in taal! De Bibliotheek op school is een structurele samenwerking tussen school, kinderopvang en bibliotheek, met als doel het leesplezier bij leerlingen te vergroten.

Dat doen we planmatig, met deskundige lees- en mediaconsulenten, een verleidelijke collectie boeken in een professionele bibliotheek op school en met een goede digitale reserveer- en leeromgeving.

De Bibliotheek op school zorgt voor een rijke voorlees- en leescultuur op school én thuis.

 

Leesbeleving en digitale geletterdheid

Hoe krijg ik mijn leerlingen met meer plezier aan het lezen? Hoe maak ik ze informatievaardig, kritisch, digitaal geletterd?
Wij bieden groepsbezoeken, projecten en leskisten aan die tot doel hebben het leesplezier van leerlingen te vergroten. Door smaken te ontdekken, kilometers te maken en prachtige leesbelevingen op te doen. Projecten als: Theaterlezen, Biebreiziger, de schatkist van Roald Dahl of ‘boeken scoren’ met N.E.C.

Ook op het gebied van digitale geletterdheid bieden wij diverse projecten aan. Hoe ontdek je Nepnieuws? Hoe kun je zelf een robot programmeren?

Themaboeken in de klasWilt u eenvoudig en voordelig een prachtige themacollectie in uw klaslokaal halen?

Wij hebben boekenlijsten voor u samengesteld rondom thema’s van IPC en Jeelo als Bloemen en planten, veilig in het verkeer of ontdekkingsreizigers en avonturiers. Kies uw boeken uit de lijst en reserveer ze direct online. U krijgt een bericht wanneer u ze kunt afhalen bij een van onze vestigingen bij u in de buurt. U heeft alleen een groepsabonnement nodig.

Voor ouders

Wij helpen u graag om de ouderparticipatie op het gebied van taalontwikkeling te vergroten. Bijvoorbeeld door te vertellen over het belang van voorlezen en lezen tijdens ouderavonden of koffie-uurtjes. Of door het gesprek aan te gaan over het gebruik van sociale media thuis.

Bij 1 op de 9 volwassenen komt laaggeletterdheid voor. Ook ouders van uw leerlingen kunnen moeite hebben met lezen en schrijven. Samen met partners als de gemeente en de GGD bieden wij de menukaart laaggeletterdheid aan, waaruit u als school passende ingrediënten kunt afnemen.

Leerkrachten

Inspiratiedagen leerkrachten
Drie keer per schooljaar organiseren we een inspiratiemiddag voor leerkrachten van verschillende scholen. Plezier in lezen staat daarbij centraal. 

Cursus Open Boek
Cursus Open Boek is een landelijk erkende opleiding tot leescoördinator in het basisonderwijs. Wij bieden deze cursus twee maal per schooljaar aan.

Workshops: Teksten tot leven brengen
Wij komen graag een (mini) workshop geven aan uw team, bijvoorbeeld tijdens een studiedag.

Digitale geletterdheid

Al onze projecten rond digitale geletterdheid staan in de brochure. Voor advies of het maken van een schoolbreed programma rond digitale geletterdheid: neem contact op met uw eigen programma coördinator of educatie@obgz.nl.