Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kom je ergens niet uit? Bekijk hier de onderwerpen. Mocht je vraag er niet tussen staan, neem dan contact met ons op!

Contact

Inloggen in 'Mijn Bibliotheek', hoe werkt dat?

Log in via onze home pagina of de link helemaal rechtsbovenin de website. Typ hier je pasnummer in en wachtwoord (de eerste 4 cijfers van je geboortedatum of een zelfgekozen wachtwoord). Je bent nu ingelogd.

In Mijn Bibliotheek kun je o.a.:

 • verlengen
 • lenersgegevens aanpassen
 • reserveringen bekijken
 • lenerstegoed bekijken en via Ideal ophogen (via details financiele posten)
 • toegang tot Muziekweb
 • favorietenlijst bekijken en aanmaken
 • eerder geleende titels bekijken
 • wachtwoord wijzigen (van Mijn Bibliotheek)
 • lenerspas als vermist melden
 • aanschafverzoek doen
 • kaarten downloaden en printen (voor activiteiten)
 • aanmelden voor de nieuwsbrief

Wat kan ik regelen via 'Mijn Bibliotheek?

In Mijn Bibliotheek kun je o.a.:

 • verlengen
 • lenersgegevens aanpassen
 • reserveringen bekijken
 • lenerstegoed bekijken en via Ideal ophogen (via details financiele posten)
 • toegang tot Muziekweb
 • favorietenlijst bekijken en aanmaken
 • eerder geleende titels bekijken
 • wachtwoord wijzigen (van Mijn Bibliotheek)
 • lenerspas als vermist melden
 • aanschafverzoek doen
 • kaarten downloaden en printen (voor activiteiten)
 • aanmelden voor de nieuwsbrief

Zodra je bent ingelogd krijg je een pagina met een overzicht van alle functies te zien.

Hoe verleng ik mijn boeken?

Je kan je materialen zelf verlengen via 'Mijn bibliotheek' (zie: 'Inloggen in Mijn Bibliotheek, hoe werkt dat?').

Log in met je pasnummer en wachtwoord (de eerste vier cijfers van je geboortedatum of een zelfgekozen wachtwoord). Klik op ‘Wat heb ik in huis - verlengen’ en volg de aanwijzingen. Heb je geen computer of internet? Dan kan een medewerker van de bibliotheek je materialen voor jou verlengen. Ga dan naar de balie van de bibliotheek.

Hoe reserveer ik materiaal?

Reserveren van materialen van de Bibliotheek Gelderland Zuid is gratis. Reserveren kan via de catalogus op onze website.

Via de zoekbalk op de homepagina geef je een zoekterm in. Kies de zoekingang (bv. schrijversnaam, titel). Klik vervolgens in de resultatenlijst op de gewenste titel met het logo van de Bibliotheek Gelderland Zuid, en ga door naar ‘Reserveren’.
Log in met je pasnummer en wachtwoord (zie: 'Hoe werkt het inloggen in 'Mijn Bibliotheek'). Kies de vestiging waar je het materiaal wilt ophalen. Natuurlijk kan je ook reserveren aan de balie in de bibliotheek.

Hoe kan ik op titels zoeken?

Zoeken in de catalogus kan via de zoekbalk op onze homepagina, of nadat je bent ingelogd in 'Mijn Bibliotheek'. Zoek op schrijver, titel of trefwoord. Inspiratie nodig bij het zoeken? Actuele boekentips en links naar inspirerende websites (zoals WelkBoek) zijn te vinden onder Leestips

Gastlenen, hoe werkt dat?

Met je bibliotheekpas kan je bijna bij alle bibliotheken in Nederland gastlenen. Ga naar de balie in de andere bibliotheek en schrijf je daar gratis in als gastlener. Omgekeerd kan ook. Dan kun je met jouw abonnement uit een andere plaats gastlener worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Lees meer over gastlenen.

Wat is het maximum te lenen materialen?

Dit verschilt per abonnement en per materiaal. Informatie hierover vind je in de Leenwijzer op deze pagina (let op: voor e-books gelden aparte regels).

Hoe lang mag ik het materiaal lenen en tegen welk tarief?

Lees de leentarieven en termijnen in de Leenwijzer op deze pagina. Deze is ook verkrijgbaar in de bibliotheek. Let wel op, dit verschilt per abonnement en ook wanneer je e-books leent.

Kan ik bij andere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid mijn boeken inleveren?

Dat kan. Het maakt ons niet uit bij welke bibliotheek je het meeste komt. Ben je aan het winkelen in het centrum van Nijmegen, loop dan binnen bij de Bibliotheek De Mariënburg en lever daar je materialen in. In de buurt van een andere vestiging? Ook prima! Met je bibliotheekpas kun je bij alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid lenen, én terugbrengen.

Hoe kan ik mijn lenerstegoed ophogen?

Log in bij Mijn Bibliotheek. Klik in het Mijn Bibliotheek menu op ‘details financiële posten’ en verhoog je tegoed middels een betaling via Ideal.


Ik wil lid worden, waar kan dat?

Wil je lid worden? Je kan kiezen uit diverse abonnementen. Alle informatie, ook over de tarieven, vind je in de Leenwijzer op deze pagina. Natuurlijk kan je in iedere vestiging een abonnement aanschaffen. Kijk hier voor de dichtstbijzijnste vestiging.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind lid worden?

Kinderen kunnen vanaf hun geboorte lid worden. Lees hier meer over ons aanbod voor jeugd.

Ik wil mijn abonnement opzeggen, waar kan dat?

Wat jammer dat je je abonnement van de bibliotheek wilt opzeggen.

Tegenwoordig doet de bibliotheek veel meer dan alleen boeken verlenen. We zetten ons in tegen laaggeletterdheid, door workshops en cursussen aan te bieden op het gebied van taal en digitale vaardigheden en organiseren diverse activiteiten ter bevordering van het leesplezier. Als lid van de bibliotheek krijg je korting op alle acitviteiten en via voordeel met je biebpas op enkele van onze culturele partners.

Daarnaast leveren extra diensten aan onze leden zoals het gebruiken van Pressreader (een online tijdschriftendienst), het lenen van e-books, gratis gebruik van onze computers en databanken en kan je met je bibliotheekpas ook gastlenen bij andere bibliotheken in het land!

Waar vind ik de openingstijden van mijn bibliotheek?

Hier vind je de openingstijden van de vestigingen van de Bibliotheek Gederland Zuid. Kies je vestiging uit het rijtje aan de linkerzijde. 

Hoe meld ik mij aan voor de nieuwsbrief?

Eens in de maand wordt de digitale nieuwsbrief verstuurd. Hierin staat nieuws van de Bibliotheek, maar ook wetenswaardigheden op het gebied van klanteninformatie, literatuur en muziek. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Meld je dan hier aan.

Hoe leen ik e-books?

Voor het lenen van e-books moet je lid zijn van de bibliotheek. Met bijvoorbeeld een digital-only abonnement. Ben je nog geen lid van de bibliotheek? Word hier lid. Ben je al wel lid? Bekijk dan onze pagina met informatie over e-books en hoe je hiervoor een speciaal web-account aanmaakt en het e-book op je telefoon, computer of e-reader plaatst.