Hulp in de bibliotheek

Heb je een vraag over de bibliotheek? Vind hier je antwoord.


Naar de Bibliotheek

Wat zijn de openingstijden van de bibliotheek?

De openingstijden verschillen per vestiging.
Op de pagina openingstijden vind je alle openingstijden en de aangepaste openingstijden tijdens de feestdagen.

In sommige vestigingen is er niet altijd personeel aanwezig maar zijn er 'zelfbedieningsuren'.
Tijdens de zelfbedieningsuren kun je wel gebruik maken van de bibliotheek, zoals lenen en terugbrengen van materialen, een krant of tijdschrift lezen en het internet raadplegen.

Wat is het adres van mijn vestiging?

De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen. Op de pagina met alle openingstijden van de vestigingen vind je alle adressen, faciliteiten en (aangepaste) openingstijden. 

Is de bibliotheek bereikbaar met het openbaar vervoer?

Al onze bibliotheken zijn te vinden op de kaart van Google Maps. Selecteer in de linker colom jouw vestiging of typ de naam in van de vestiging, bijvoorbeeld 'Bibliotheek De Mariënburg' en de plaats 'Nijmegen'. Vervolgens kan er een route gemaakt worden voor als je met het openbaar vervoer wilt komen, maar ook met de fiets, auto of te voet.

Kan ik in de bibliotheek terecht zonder lidmaatschap?

Ook als je geen lid bent, heeft de bibliotheek veel te bieden: cursussen en workshops op allerlei gebieden, een digitaal vragenuur, bijeenkomsten voor werkzoekenden en voorleesmiddagen.
Je kunt de krant of een tijdschrift komen lezen, gebruik maken van onze computers of een kopje koffie drinken.

Kijk in onze agenda wat er allemaal te doen is in de bibliotheek. Of volg ons op Facebook.
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten, abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief. Ook dat kan zonder lidmaatschap.

Is de bibliotheek toegankelijk voor rolstoelen?

Al onze vestigingen zijn toegankelijk voor rolstoelen.
Een aantal vestigingen heeft een extra verdieping of is gevestigd op de 1e etage. Deze zijn allemaal met de lift bereikbaar.


WiFi

Kan ik gratis internetten in de bibliotheek?

In al onze vestigingen is er gratis Wifi waar je gebruik van kunt maken, ook als je geen lid bent van de bibliotheek.

Als je gebruik wilt maken van de vaste computers in de bibliotheek om bijvoorbeeld belastingaangifte te doen of om aan je scriptie te werken, dan zijn de eerste twee uur gratis als je lid bent. Na 2 uur wordt de computer automatisch afgesloten en opnieuw opgestart. Je gegevens en bestanden zijn dan weg. 30 minuten tevoren krijg je hierover een melding. Bewaar je gegevens op een USB-stick of mail alles naar jezelf voordat de computer automatisch afsluit. Sluit na gebruik af met de rode knop ‘Afmelden’ op het bureaublad, zodat alles opgeschoond wordt.


Deelnemen aan activiteiten

Wat is er te doen in de bibliotheek?

Wij organiseren veel verschillende activiteiten voor alle leeftijden. In onze agenda vind je een overzicht van alle activiteiten. De meeste activiteiten kan je ook bezoeken als je geen lid bent van de bibliotheek en/of zijn gratis. Als lid krijg je korting op betaalde activiteiten.

Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief en/of volg ons op Facebook

Moet ik lid zijn om deel te kunnen nemen?

Alle activiteiten die wij organiseren zijn ook toegankelijk voor niet-leden. 

Hoe kan ik mij aanmelden voor een leeskring of boekenclub?

Bibliotheek Gelderland Zuid heeft zelf geen leeskringen of boekenclubs. Een aantal keer per jaar organiseert de Stichting Senia informatiemiddagen in de bibliotheek voor het starten van een leesgroep. 

In de agenda staan de data van de informatiebijeenkomsten. Of kijk op www.senia.nl

Zit je bij een leeskring of leesclub? Meld deze dan aan bij de Bibliotheek Gelderland Zuid en maak gebruik van de speciale (gratis) leeskringservice. Er hebben zich inmiddels al zo’n 100 leeskringen aangemeld!

Hoe koop ik kaarten?

Veel activiteiten zijn vrij toegankelijk voor onze leden, voor de overige activiteiten zijn kaartjes verkrijgbaar in onze vestigingen, tijdens uren dat er personeel aanwezig is (behalve in Ewijk, Kekerdom, Lent en Leuth). Om online kaartjes te bestellen kijk je in onze agenda bij de gewenste activiteit.


Gebruik maken van de computer

Wat kan ik doen op de computer in de bibliotheek?

In de bibliotheek heb je toegang tot digitale bronnen zoals:

  • Consumentenbond
  • Pressreader
  • Oefenen voor je rijbewijs (theorie-examen oefenen)
  • Uittrekselbank (uittreksels van Nederlandse en buitenlandse literatuur)
  • Literom Nederlandstalige literatuur (recensies over boeken en artikelen over schrijvers)
  • Winkler Prins
  • Delpher (Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken om te doorzoeken)
  • Kijk op databanken voor het hele overzicht.

Verder kan je de computers in de bibliotheek gebruiken voor je belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen. Maak gebruik van Word, Excel, PowerPoint of neem een USB-stick mee voor een printje.

 

Hoe kan ik gebruik maken van de computer en de printer?

Wil je werken op de computer in de bibliotheek? Dan moet je altijd inloggen. Niet alleen wanneer je op internet wilt, maar ook als je in Word wilt werken. Je kunt inloggen met een geldige bibliotheekpas of met een ticket dat je tegen betaling bij de balie kan krijgen. Je kunt printen door je gebruikersnaam en je pincode (ddmm van je geboortedatum) in te voeren. Via de betaalautomaat of bij de balie van de vestiging kan je tegoed op je pas zetten om te printen.

Als je lid bent van de bibliotheek is het gebruik van de computer de eerste twee uur gratis. Na die twee uur betaal je €0,50 per half uur.

Geen lid?
Haal een bon via de betaalautomaat of bij de balie van de vestiging. Bij de betaalautomaat kies je voor 'gastaccount', vervolgens maak je een gebruikersnaam en wachtwoord aan en zet je een tegoed op de bon. Met de gebruikersnaam en het wachtwoord kan je inloggen op de computer.

Printen en geen lid?

Ook dat kan via het verkrijgen van een bon via de betaalautomaat of bij de balie van de vestiging. Met de gebruikersnaam en het wachtwoord kan je printen.

Wat kost het computergebruik?

Als je lid bent van de bibliotheek zijn de eerste twee uur gratis. Na die twee uur betaal je €0,50 per half uur. Als je geen lid bent dan betaal je vanaf het begin €0,50 per half uur. Het gebruik van WiFi is gratis (voor je telefoon, laptop of tablet).

Ik ben geen lid van de bibliotheek. Kan ik toch gebruik maken van de computer?

Je kunt dan gebruik maken van de computers in de bibliotheek voor €0,50 per half uur. Hiervoor kun je zogenoemde tickets halen aan de balie. 

Wat kost het printen en kopiëren?

In al onze vestigingen met WiFi-toegang is het gebruik van internet gratis. Daarnaast vind je in een groot aantal vestigingen ook printers, waarvan gratis gebruik kan worden gemaakt. Kopiëren is op deze printers niet mogelijk.

Via www.obgz.nl/openingstijden kan je per vestiging zien of je daar van deze diensten gebruik kunt maken.Geen antwoord op je vraag gevonden?