Coronavirus

Alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn tot nader order gesloten

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid voorlopig gesloten. Alle activiteiten in onze bibliotheken zijn tot en met 1 juni geannuleerd. 

Dit geldt voor alle vestigingen in de zes gemeenten in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid: Nijmegen, Heumen, Berg en Dal, Beuningen, Overbetuwe en Lingewaard.

Wel zijn elf vestigingen beperkt open als Afhaalbieb. Het gaat om De Mariënburg, Zwanenveld, Muntweg, Beuningen, Malden, Groesbeek, Beek-Ubbergen, Elst, Zetten, Bemmel en Huissen. Klik hier voor meer informatie. 

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Geleende materialen kunnen online worden verlengd via ‘Mijn Bibliotheek’ of via de Bibliotheek Wise-app.

Sinds vrijdag 13 maart hoeven leden geen boetes te betalen voor het te laat inleveren van geleende materialen. Dit geldt tot een week na de heropening van onze bibliotheken. Daarna gelden onze normale regels weer voor het te laat inleveren van materialen.

De meest actuele informatie over het coronavirus vind je op de website van het RIVM

Ik wil graag naar de bibliotheek, kan dat?

Nee, dat kan helaas niet. Alle vestigingen van Bibliotheek Gelderland Zuid zijn tot nader order gesloten.

Waarom zijn alle vestigingen gesloten?

Op zondag 15 maart kondigde het RIVM nieuwe richtlijnen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De sluiting van de vestigingen ligt in lijn met dit advies. De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop.

Kan ik nog steeds boeken lenen?

Ja, je kunt nog steeds e-books en luisterboeken lenen. Alleen is het niet meer mogelijk om materialen te lenen uit onze fysieke collectie.

Krijg ik een boete als ik mijn boeken te laat inlever?

Sinds vrijdag 13 maart hoeven leden geen boetes te betalen voor het te laat inleveren van geleende materialen. Dit geldt tot een week na de heropening van onze bibliotheken. Daarna gelden onze normale regels weer voor het te laat inleveren van materialen. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.

Ik heb nog boeken thuis liggen, kan ik deze inleveren?

Je kunt jouw geleende materialen tot nader order thuis houden. Je hoeft hiervoor geen boete te betalen. De inleverbrievenbussen zijn gesloten, met uitzondering van Bibliotheek De Mariënburg. Hier kun je dus nog wel je materialen inleveren.

Ik had materiaal gereserveerd voordat de bibliotheken dicht gingen. Blijft mijn reservering staan?'

Goed nieuws! Je kunt deze reservering op afspraak komen ophalen. Hierover krijg je een e-mail. Ben je zelf niet in staat om naar de bibliotheek te komen, dan kunnen we de materialen bij je thuis bezorgen. Natuurlijk houden we rekening met de hygiënemaatregelen van het RIVM.

Kan ik een nieuwe reservering plaatsen?

Nee, op dit moment is het niet mogelijk om materialen uit onze collectie te reserveren, dit geldt ook voor het reserveren van materialen van andere bibliotheken. 

Tip: is er een boek dat je graag wilt lezen? Voeg deze toe aan je ‘favorietenlijst’ zodat je deze op een later moment alsnog kunt reserveren.

Ik zou naar een activiteit gaan, gaat deze door?

Nee, alle activiteiten en cursussen in de vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn tot nader order geannuleerd.

Ik heb een kaartje gekocht voor een activiteit, wat nu?

Betaalde activiteiten worden verzet of bezoekers krijgen het geld van gekochte toegangskaarten
terug.

Hoe weet ik wanneer de bibliotheek weer open is?

Wij volgen de ontwikkelingen over het coronavirus nauwkeurig. Zodra het RIVM meldt dat het weer veilig is om open te gaan, melden we dit via onze website en social mediakanalen.

Kan ik nog steeds lid worden van de bibliotheek?

Ja, je kunt nog steeds lid worden door je aan te melden via obgz.nl/lid-worden

Moet ik abonnementsgeld betalen nu de bibliotheken dicht zijn?

Ja. De coronacrisis is een overmachtsituatie waardoor de bibliotheek een deel van haar diensten tijdelijk niet kan leveren. We organiseren alternatieven om onze boeken, cd’s en dvd’s zo snel en veilig mogelijk beschikbaar te stellen, ondanks de sluiting van onze vestigingen. Hierbij houden we rekening met de hygiënemaatregelen van het RIVM. Op onze tips-voor-thuis pagina kun je vinden welke producten en diensten van de bibliotheek je online kunt gebruiken, zoals luisterboeken, e-books en online taaloefeningen. Daarnaast denken we natuurlijk ook na hoe we je na deze crisis kunnen bedanken voor je steun en geduld.

Welke dienstverlening blijft nog wel doorgaan?

Je kunt nog steeds gebruik maken van onze online diensten zoals databankene-books en leestips.

Ik heb een andere vraag, kan ik deze ergens stellen?

Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 18.00 uur via
024-3274911 of stel je vraag via info@obgz.nl.