Verruim je blik met de bieb

Gepubliceerd op: 19 augustus 2021 16:33

Lijkt het je leuk om samen een boek te lezen en te bespreken in een leeskring? Jouw favoriete auteur te ontmoeten? Nog beter te leren schrijven tijdens een schrijfworkshop of je kennis te vergroten over thema’s als de evolutie, democratie en het heelal? Vanaf september biedt de Bibliotheek Gelderland Zuid weer ruimte aan leerzame en inspirerende activiteiten.

Het programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid zit dit seizoen weer boordevol lezingen, workshops, cursussen en kindercolleges, vaak in samenwerking met lokale partners op het gebied van cultuur en welzijn. De bieb wil hiermee de blik van haar bezoekers verruimen, persoonlijke groei stimuleren en toegang geven tot een schat aan kennis. Als openbare huiskamer is de bibliotheek dé plek om andere mensen te ontmoeten, je te verwonderen en te laten inspireren.

Leesinspiratie en stoere mannen

In Bibliotheek De Mariënburg bespreekt een boekenpanel op maandagavond 27 september de mooiste ‘pareltjes’ uit de boekenwereld tijdens de Boekenproeverij. Titels die heel geschikt zijn voor leeskringen, maar ook voor een bredere groep leesliefhebbers. Op zondagmiddag 26 september hebben de bieb en Kids ‘n’ Billies twee stoere mannen te gast in Brebl op het Honigterrein: Bertus en Leen van de Rotterdamse barbiershop ‘Schorem’. Floor Boogaart schreef een boek over dit bijzondere duo. Schrijver Koen Frijns voelt Bertus, Leen en Floor tijdens ‘Stoere mannen, Sterke verhalen’ aan de tand over het boek, hun leven en hun liefde voor muziek.

Nieuwe kennis 

In verschillende vestigingen geven lokale experts lezingen over zeer uiteenlopende onderwerpen. Vergroot tijdens de ‘Universiteit van de bieb’ je kennis over bijvoorbeeld de klimaatcrisis, ontwikkelingswerk, de Nijmeegse stadswallen of zwarte gaten. Na elke lezing is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen. Over zwarte gaten gesproken: wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft op dinsdag 28 september 's middags een kindercollege en 's avonds een lezing in de Hortus Nijmegen over het heelal en haar mysteries. Maar je kunt in de bieb ook zelf actief aan de slag. Bezoek eens een Schrijfkring, Schrijfcafé of schrijfworkshop om de schrijver in jezelf te ontdekken. Je gaat aan de slag met verschillende opdrachten.

Buitengewone Biebdag

Ook voor kinderen is de bieb een fijne plek. En vooral op zondag 26 september, want dan vindt van 12.00 tot 17.00 uur de eerste Buitengewone Biebdag plaats in Bibliotheek De Mariënburg. Kinderen van alle leeftijden kunnen komen knutselen en dansen op het fantasieplein, naar een voorstelling over Ziza die geen ninja wil zijn of naar een voorleesbrunch. Ook geeft een professionele danser een kindercollege over de danswereld: hoe maak je van dansen je beroep? Daarnaast kunnen kinderen het hele jaar in de bieb terecht voor workshops over digitale technieken, interactieve voorstellingen, relaxte voorleesuurtjes en kindercolleges.

Kijk voor meer informatie, kaartverkoop en het hele programma van de Bibliotheek Gelderland Zuid op www.obgz.nl/agenda. Of haal het kleurrijke BIEBblad (jeugd) en de inspiratiebrochure BiebZINnig (volwassenen) in de bibliotheek.