“Nu vind ik lezen leuk”

Gepubliceerd op: 5 november 2019 12:00

Elke zeven weken komt er in Bibliotheek Groesbeek een bijzondere leesgroep bij elkaar. Acht mensen lezen samen hetzelfde boek en praten hierover met elkaar. Het gaat om mensen die eerder bij ROC Nijmegen op les zaten om hun lees- en schrijfvaardigheid te verbeteren. Vroeger vonden ze lezen niet leuk, maar dat is nu wel anders.

Elke bijeenkomst beginnen de deelnemers samen met een medewerker van de bibliotheek aan een nieuw boek. Dit boek lezen ze verder thuis uit. De volgende bijeenkomst praten ze er met elkaar over aan de hand van vragen. De leesgroep komt nu al ongeveer zes jaar bij elkaar in Bibliotheek Groesbeek. Vroeger vonden ze lezen moeilijk en niet leuk. Nu houden ze hun leesvaardigheid op peil door samen te lezen en hebben ze er steeds meer plezier in.

Boeken in eenvoudige taal

De leesgroep maakt gebruik van de collectie van herschreven boeken uit het Taalpunt van de bibliotheek. Dit zijn boeken voor volwassenen zonder moeilijke woorden en met korte zinnen. De deelnemers aan de Leesgroep worden steeds vaardiger, ze halen het belangrijkste uit een tekst en kunnen benoemen wat het met hen doet. “Mijn wereld wordt steeds groter omdat ik lees over andere mensen en gebieden,“ aldus een deelnemer. “Het is fijn om het boek samen te bespreken, daardoor haal je steeds meer uit het boek.”

Andere leesgroepen

Naast de leesgroep in Bibliotheek Groesbeek komt er ook regelmatig ’s avonds een leesgroep in Bibliotheek Muntweg bij elkaar. Deze wordt ook begeleid door een medewerker van de bieb. De leesgroepen zijn ontstaan in samenwerking met de Bibliotheek Gelderland Zuid en team Educatie van ROC Nijmegen. Naast deze groepen zijn er ook leesgroepen die samen met een vrijwilliger een boek lezen in de bibliotheek. Deze vinden vaak overdag plaats.

Wil je ook graag samen lezen in een leesgroep? Neem dan contact op met de Bibliotheek Gelderland Zuid via 024 3274987 of met ROC Nijmegen via 024- 8904024.

 

Foto door Mia Verbeet