Joris Luyendijk op Nijmeegs Boekenfeest

Gepubliceerd op: 5 februari 2020 12:00

De Boekenweek gaat in Nijmegen op zaterdag 7 maart spetterend van start met het Nijmeegs Boekenfeest in concertgebouw De Vereeniging. Met een Boekenweekthema als ‘rebellen en dwarsdenkers’ heeft de organisatie de ideale gast weten te strikken: journalist Joris Luyendijk. Ook Nijmegenaar van het Jaar Qader Shafiq en duizendpoot Marjolijn van Heemstra zijn toegevoegd aan het programma. Abdelkader Benali, Marjolein Visser en Asha Karami waren al van de partij.

Het Nijmeegs Boekenfeest is al jaren een begrip in het Nijmeegse. Hoogste tijd om dit feest eens af te stoffen, op te poetsen en opnieuw uit te vinden. In plaats van uit te waaieren over de hele Vereeniging vindt het programma plaats op een groot podium in het midden van de Concertzaal. Hieromheen tafels en stoelen in een gezellige cafésetting en in de hal verschillende stands met literaire inspiratie. Geen keuzestress meer! Inhoudelijk blijft het Boekenfeest hetzelfde: sterke voordrachten van bijzondere talenten en gevestigde namen, filosofische en wetenschappelijke diepgang en een goed feestje. 

Wie kan de avond nu beter openen dan onze Nijmeegse stadsdichter Wout Waanders. Deze rebel without a cause treedt regelmatig op met zijn literaire BOYBAND en stond al op verschillende festivalpodia, waaronder Lowlands en de Zwarte Cross. Dit voorjaar verschijnt zijn debuutbundel Parkplan. 

Joris Luyendijk kan als geen ander inzichtelijk maken hoe wij, als de mensheid, ervoor staan. Met zijn scherpe blik maakt hij de conflicten in het Midden-Oosten, de financiële sector of het populisme voor iedereen begrijpelijk. Hij waarschuwt en biedt een alternatief. 

Marjolijn van Heemstra is veel. Schrijver, theatermaker, columnist, genuanceerd activist, godsdienstwetenschapper en ook een beetje astronaut. In haar voorstelling Stadsastronaut gaat Van Heemstra op zoek naar een handleiding voor de toekomst. Tijdens het Boekenfeest houdt deze dwarsdenker een pamflettistische rede hoe vandaag de dag activistisch te zijn. 

Schrijver, dichter en activist Qader Shafiq is de drijvende kracht achter Shelter City en zet zich in voor meer samenwerking tussen groeperingen met diverse culturele achtergronden. In 2019 verscheen zijn bundel Weg naar je eigen land, met columns waarin hij de Nederlandse samenleving een kritische spiegel voorhoudt. 

Naast bovenstaande namen zijn er ook voordrachten van Munganyende Hélène Christelle, Pascal Lamberigts en de winnaars van de Op Ruwe Planken-schrijfwedstrijd. Wetenschappers van de Radboud Universiteit geven minicolleges en ook Radboud Reflects is van de partij. Joost Oomen treedt samen met garagejazzband Kruidkoek op, er is elektropop van MINKA, rebelse plaatjes van dj-duo Lenkens VS Schmerig en een heus Reve-feest met Donkey Tonk. Tonight we're gonna party like it's 2020! 

Het hele programma is te vinden op nijmeegsboekenfeest.nl. Het Nijmeegs Boekenfeest wordt georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen, De Nieuwe Oost | Wintertuin, Bibliotheek Gelderland Zuid, Stadsschouwburg en De Vereeniging, Dekker v.d. Vegt Boekverkopers, Faculteit der Letteren RU, Op Ruwe Planken en Radboud Reflects.  

NIJMEEGS BOEKENFEEST
Datum: zaterdag 7 maart 2020
Locatie: Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, Nijmegen
Aanvang: 20:00u, deuren open: 19:30u
Entree: €17,50 / €15,- (biebpas) / €10,- (CJP/student)
Meer info en kaartverkoop: www.nijmeegsboekenfeest.nl
Voorverkoopadressen: Dekker v.d. Vegt, de Stadsschouwburg en alle vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid