Blije kinderen bij kinderdagverblijf De Dabbertjes dankzij BoekStart

Gepubliceerd op: 18 juni 2019 12:00

In juni 2018 startte kinderdagverblijf De Dabbertjes in Beuningen met het leesbevorderingsprogramma ‘BoekStart in de kinderopvang’. Een jaar na dato is clustermanager Lorainne van Egmond tevreden met het resultaat. “Voorlezen vinden we belangrijk omdat het goed is voor de taalontwikkeling van kinderen. De boeken van de bieb zijn actueel, kleurig en duidelijk, wat zorgt voor veel blije kindergezichten!”

Met behulp van BoekStart in de kinderopvang komen kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers van kinderopvangcentra intensief met boeken en lezen in aanraking. De Bibliotheek Gelderland Zuid ondersteunt de kinderopvang met een aantrekkelijke (voor)leesplek, een collectie geschikte boekjes, een training interactief voorlezen voor pedagogisch medewerkers, een voorleesplan en samenwerking in een leesbevorderingsnetwerk.

Interactief voorlezen

Voorleescoördinator Hanneke Jurriëns en Lonneke Oosterhout van De Dabbertjes volgden een training interactief voorlezen van de bieb. “In de training leerden we hoe we een boek nog interessanter kunnen maken door het verhaal uit te beelden, na te spelen of een bladzijde uit te lichten. Peuters kunnen zo beter hun aandacht erbij houden,” vertelt Hanneke Jurriëns. Zelfs bij baby’s heeft voorlezen al een gunstig effect op de taalontwikkeling. Daarom zijn er ook babyboekjes opgenomen in de BoekStart-kast met bibliotheekmaterialen.

Thuis boekjes lezen

De bibliotheek stimuleert niet alleen voorlezen in de kinderopvang, maar ook in de thuissituatie. Het één versterkt het ander, zo blijkt bij De Dabbertjes. Clustermanager Lorainne van Egmond: “Ouders lenen regelmatig boekjes bij de bieb die de kinderen bij De Dabbertjes hebben ontdekt. Zo verlegt het voorlezen zich ook naar de thuissituatie en worden er steeds meer ouders, samen met hun kinderen, lid van de bibliotheek.”

Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van de bieb? Kijk op www.obgz.nl voor meer informatie.