“Ik merk echt dat er behoefte aan is, een minibieb in de wijk”

Gepubliceerd op: 5 juni 2025 15:10

Ateke Willemse met haar minibieb Spekkie, de Beste minibieb van Nijmegen

Ateke Willemse heeft een minibieb in de Niersstraat in Nijmegen. Geverfd in de kleuren roze en geel, vandaar de naam Spekkie. Ze stopt veel liefde in haar boekenkastje, en dat valt op: Spekkie mag zich dit jaar de Beste minibieb van Nijmegen* noemen. We vroegen Ateke naar haar minibiebliefde.

Ateke Willemse (38) is al haar hele leven in de ban van boeken. Als kind leende ze boeken in de bieb in haar woonplaats Eersel, op de middelbare school vond ze ‘lezen voor de lijst’ , in tegenstelling tot veel leeftijdsgenoten, een genot. Later ging ze Engels studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Nu werkt ze alweer 12 jaar als docent Engels, waarvan de laatste zes jaar op het Merletcollege in Cuijk. Hier doet ze er alles aan om literatuur op een leuke manier aan te bieden aan haar leerlingen. Onder andere via educatieprojecten van de bieb of door schrijvers uit te nodigen op school. Maar ook door gedichten en songteksten te bespreken in de klas. Ateke: “Al die oude titels op de leeslijst, dat is volledig achterhaald. Er zijn zoveel mooie, creatieve werkvormen om rijke teksten te bespreken met jongeren.”

Waarom ben je een minibieb begonnen?

“Ik had een minibieb voor mijn verjaardag gevraagd aan mijn vader. Hij deed een cursus meubelmaken en had er al één voor zichzelf gemaakt. Ik word zelf altijd als een magneet naar een minibieb getrokken. Het heeft iets liefs, iets sympathieks, zo’n klein kastje met gratis boeken. Vaak zie je dat er veel liefde in wordt gestoken. En ik merk dat er echt behoefte aan is in mijn buurt. Nog voordat de bieb officieel was geopend, werd er al gebruik van gemaakt. En die titel ‘Beste Minibieb van Nijmegen is natuurlijk helemaal te gek, want Spekkie bestaat pas 1 jaar.”

Heb je enig idee wat voor mensen vooral van jouw minibieb gebruik maken?

“Niet echt, want ik kan vanuit mijn raam niet goed zien wie er voor de minibieb staan. Maar dat vind ik juist wel fijn, ik gun de mensen enige privacy. Ook omdat er gratis menstruatieproducten inzitten. Via het Armoedefonds krijg ik donatiepakketten, ook menstruatieondergoed. Ik stop de producten mondjesmaat in de minibieb, en ze zijn snel weg. Verder heb ik het idee dat wijkgenoten die het Nederlands niet als moedertaal hebben, jeugdboeken meenemen. Misschien om Nederlands te oefenen. Ik merk ook dat ouders veel kinderboeken meenemen, prentenboeken en flapjesboeken enzo. Overigens wordt er niet alleen veel uitgehaald, maar ook ingezet. Tijdschriften, beeldjes, deodorant, van alles. Ik vind dat geweldig.”

Heb je last van diefstal of vernielingen?

“Nauwelijks, één keer is mijn minibieb helemaal leeggeroofd. Ik heb wel toen ik de minibieb begon, meteen een stempel laten maken met minibieb Spekkie erop. In elk boek zet ik zo’n stempel. In de eerste plaats als herinnering aan Spekkie, maar ook om doorverkoop te ontmoedigen.”

Hoe vaak per week ben je met je minibieb bezig?

“Dagelijks. Als is het alleen maar om boeken recht te zetten of een doekje over het kastje te halen. Ik heb ook een Instagram-account voor Spekkie, daar plaats ik regelmatig foto’s op.”

Heb je veel contact met andere minibiebeigenaren?

Toen ik net was begonnen, nam de eigenaresse van minibieb ’t Zwaantje in Zwanenveld contact met me op. Ze vroeg of ik behoefte had aan kinderboeken, want zij had een enorme voorraad. Ik kreeg twee dozen met boeken van haar, heel lief. En van de eigenaar van minibieb Bladeren aan de Voorstadslaan kreeg ik de tip om het serienummer van de boeken door te krassen. Dan kunnen de boeken niet makkelijk worden doorverkocht. Dat zijn handige tips.”

Kom je ook in de ‘gewone’ bieb?

“Jazeker, de laatste jaren weer meer nu ik kleine kinderen heb. Ik vind de bieb echt fantastisch, een hele fijne plek. Ik ga wel eens naar een voorleesactiviteit in Bibliotheek De Biezantijn hier in de wijk. Maar vooral Bibliotheek Mariënburg nodigt heel erg uit om even neer te strijken. Ik ga er ook regelmatig zitten om te werken, bijvoorbeeld nakijkwerk voor school. Ik weet je ook werkplekken kan reserveren, maar dit heb ik nog niet gedaan omdat je dan lid moet zijn. Alleen mijn kinderen zijn lid. Kan het ook met een gratis Flex-abonnement? Oh, dat wist ik niet. Dat klinkt als echt iets voor mij, alleen betalen als je een boek leent. Ik zit sinds kort weer bij een leesclub, dus fijn als ik dan af en toe een boek kan lenen.”

Bij de bieb zijn we bezig met het opzetten een minibiebcommunity, onder andere door het organiseren van boekenmarkten met afgeschreven boeken voor minibiebs. De volgende is op 19 november in Bibliotheek Beek-Ubbergen. Vind je het leuk om hierbij betrokken te zijn en na te denken over andere activiteiten rondom minibiebs?

“Ja natuurlijk, ik denk graag mee! En kom graag langs bij de volgende boekenmarkt.”

 

* Deze titel werd uitgereikt in het kader van ‘Heel Nijmegen Leest’, onderdeel van Nijmegen Taalhoofdstad. De Radboud Universiteit Nijmegen organiseerde dit project in samenwerking met Dekker van de Vegt, Roelants, Bibliotheek Gelderland Zuid, literair productiehuis Wintertuin, de Wijkfabriek, de Culturele Apotheek en Cultuurhuis de Lindenberg. 

Ateke Willemse voor haar huis met minibieb Spekkie