De Letterbrouwerij - Proef het nieuwe literaire seizoen


De literaire partijen in Nijmegen slaan op 3 september gezamenlijk de handen ineen voor de jaarlijkse Letterbrouwerij: een bruisende aftrap van het nieuwe literaire seizoen. Speciale gast deze avond is Wilfried de Jong, theater- en televisiemaker, tv-presentator en schrijver. Bekend van onder andere Holland Sport en 24 uur met... Maar ook van het wielerboek Solo (2014) en de roman Zweefduik (2016).


Literaire Markt | 12.00 - 17.00 uur
Overdag is er een literaire markt op het Mariënburgplein. Literaire, culturele partijen en diverse boekhandels presenteren zichzelf.

Daarnaast leest auteur Li Lefebure voor uit Raaf en Papagaai/Naar het dak van de wereld. En kunnen kinderen voorlezen aan de voorleeshond of papiersculpturen maken. Een middag vol gezelligheid. 
 

Literair podium | 20.00 - 23.00 uur
€ 5,- leden en studenten | € 7,50 niet-leden
De literaire partners geven ’s avonds door mini voorstellingen een voorproefje van hun nieuwe literaire seizoen, zodat je weet wat je absoluut niet mag missen.

Prijswinnend auteur Jaab Robben gaat in gesprek met de charismatische Wilfried de Jong. Wilfried neemt je met humor mee in de aparte wereld van de wielersport. Daarnaast is zijn eerste roman Zweefduik onderwerp van gesprek.

Team KTW komt langs. Een DJ-collectief bestaande uit louter dichters: Daan Doesborgh, Dennis Gaens en Joost Oomen. Zij verzorgen de muziek tijdens de avond en dé afterparty.


Vermakelijk, inspirerend en verrassend, dat zijn de ingrediënten van de Letterbrouwerij!

 


Bekijk hier het programma van de hele dag.
 

Programma Mariënburgplein

13.00 - 14.00 uur 
Doe mee aan de wedstrijd 'raadt hoeveel boeken er in de pot zitten' en maak kans op een mooie prijs!
Verder kan je ook lekker kleuren, er liggen leuke kleurplaten voor je klaar.

14.00 - 14.30 uur
De schrijver van het boek Raaf en Papagaai/Naar het dak van de wereld, Li Lefebure komt langs en leest voor. Aansluitend is er een quiz over het boek, kijken hoeveel jij ervan weet!

14.45 - 15.30 uur
Knutsel jouw vogelkooitje voor Raaf of papegaai. 

Li Lefebure - Auteur Raaf en Papagaai

Hoofdgast: Wilfried de Jong

Wilfried de Jong (1957) is theater- en televisiemaker , tv-presentator en schrijver. Hij groeide op in Rotterdam.

Vanavond gaan we naast zijn mooie wielerverhalen ook in op zijn eerste roman Zweefduik, die hij eerder dit jaar uitbracht. 

In Zweefduik heeft een man van alle leeftijden ontmoetingen met vreemden en bekenden. Hij trekt met ze op – kijkt, luistert, proeft, ruikt – en laat ze weer gaan. Verliefd zit hij in een auto onder water met zijn meisje, in nachtelijk Rome kijkt hij toe hoe een prostituee zich wast in een bassin, hij helpt een schoolvriend bij een sprong van een spoorbrug en in een natuurmuseum wordt hij aangevallen door een woedende freule.

Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze organiseren de Campusdichterverkiezing en er treden schrijvers op tijdens Stukafest. 

De gloednieuwe literatuurcommissie van Cultuur op de Campus presenteert de eveneens gloednieuwe campusdichter van het studiejaar 2016-2017: Merel van Slobbe. Merel zal deze avond enkele van haar gedichten voordragen. Kom en geniet van Merels prachtige poëzie.

Merel van Slobbe - Campusdichter

Papiersculpturen


13.00 - 17.00 uur - Papiersculpturen
Bibliotheek De Mariënburg


Kunstenaar Annelies Reijers maakt vandaag een papiersculptuur in stijl van de Letterbrouwerij. Kom kijken of help een handje mee! Loop meteen langs haar kleine tentoonstelling in de bieb.

Geen ivoren torens, maar fijne cafeetjes in smalle straten. Stichting Onbederf’lijk Vers bezorgt poëzie op bijzondere plaatsen, met de Nijmeegse binnenstad als bakermat. Laat je verrassen door een onverwacht vleugje humor, een opening die je met beide benen op de grond plaatst of een slotzin die je van je stoel blaast. Nieuwsgierig naar wat hedendaagse poëzie jou te bieden heeft? Neem een kijkje bij ons podium en laat nog dagen prachtige woorden door je gedachten zweven.

Pitch Please!


Pitch Please! is een programma met een plaatje en een praatje. Er wordt een afbeelding getoond. Vier talentvolle schrijvers zoeken snel hun archiefmap af naar een tekst die bij het plaatje past. Dan volgt de
pitch: wie legt het beste een verband tussen het beeld en de tekst. Het publiek kiest. Met Joost Oomen, Laurens van der Linde, Charlotte Veelenturf en Martin Rombouts.

Lotte Jensen - Vieren van vrede


Is de mens meer geneigd tot oorlog of vrede? Wie de statistieken bekijkt, moet haast concluderen dat eeuwige vrede een illusie is. Vanaf het begin van onze beschaving zijn meer dan achtduizend oorlogen gevoerd. Even zovele vredesverdragen werden gesloten, maar tevergeefs. Hoe vredelievend waren die vredessluitingen eigenlijk? Of vormden ze louter een opmaat voor een nieuwe oorlog? Lotte Jensen vertelt naar aanleiding van haar nieuwe boek Vieren van vrede.

DJ-collectief TEAM KTW


23.00 - 00.30 uur - afterparty
TEAM KTW


DJ-collectief TEAM KTW bestaat uit louter dichters. Vanavond Dennis Gaens en Joost Oomen. Deze perfecte schoonzonen krijgen gegarandeerd de voetjes van elke poëzieliefhebber van de vloer. Dansen in de bieb op plaatjes van de fifties tot nu.

Joost Oomen - DJ-collectief TEAM KTW

Voorlezen aan de voorleeshond

14.00 - 15.00 uur
Kinderen die voorlezen moeilijk of spannend vinden, merken dat de voorleeshond heel braaf naar ze luistert en geen commentaar geeft. Zo wordt voorlezen niet alleen veel leuker voor kinderen, maar helpt het ook hun leesvaardigheden te verbeteren. Kom je ook? 

Win een VIP-treatment

Koop vóór donderdag 1 september je kaartje voor het avondprogramma van de letterbrouwerij en maak kans op een VIP-treatment.

De letterbrouwerij ervaren vanuit een luie koningsfauteuil, onder het genot van heerlijke hapjes en een lekker glas bubbels. Je wordt, als onze speciale VIP, de hele avond in watten gelegd!

Je dingt mee door nu online een kaartje te kopen voor het avondprogramma. Op donderdag 1 september maken we de winnaar bekend. 
 

Op Ruwe Planken is hét blad voor de beginnende dichter en schrijver. Van kort verhaal, gedicht en column tot toneelstuk-akte en essay: het is allemaal welkom. De redactie, die grotendeels bestaat uit Nijmeegse studenten, leest alles en plaatst wat ze de moeite waard vindt. De enige criteria die tellen zijn dat de schrijver nog niet gepubliceerd heeft bij een (landelijk bekende) uitgever en dat ingezonden teksten niet eerder gepubliceerd zijn.

Bij de presentatie van een nieuw boekje organiseert Op Ruwe Planken diverse literaire activiteiten, waarbij het publiek kennis kan maken met de dichters en schrijvers. Iedereen die nieuwe en frisse literatuur liefheeft, kan dit twee keer per jaar lezen in het ruwste literaire tijdschrift van Nederland.


Tweedehands poezie
Poezie van anderen dan de dichters zelf. Laat je verrassen. 

Plattegrond Letterbrouwers avondprogramma

Dennis Gaens - DJ-collectief TEAM KTW