Passend Lezen

Lees je heel graag maar zijn de letters in de boeken te klein, wordt het boek te zwaar of vind je luisteren simpelweg fijner dan lezen en wil je toch graag blijven lezen? Dan heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid de oplossing voor jou. Met grootletterboeken, luisterboeken of Daisy-roms leest je gewoon door.

Met grote letters plezierig lezen

Als je ogen slechter worden, is het vaak lastig om de letters in een boek te lezen. De inspanning is bovendien erg vermoeiend. De oplossing? Een grootletterboek! Daarin zijn de letters bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken. Zo blijft lezen puur plezier.

Bibliotheekservice Passend Lezen


De landelijke dienst Passend Lezen biedt een uitgebreide dienstverlening aan mensen met een visuele beperking. Ze bieden gesproken boeken, brailleboeken, kranten en tijdschriften in aangepaste vorm aan. Je kunt je luisterboeken gratis laten thuisbezorgen en ze via een daisy speler beluisteren of online via de 'Passend Lezen'-app op uw computer, tablet of smartphone.

Als je gebruik wil maken van de dienstverlening van Passend Lezen moet je eerst HIER inschrijven. Het inschrijfformulier bevat tevens een verklaring Leesbeperking die nodig is om gebruik te maken van deze dienstverlening.

Lid worden van Passend Lezen kost € 28,- per jaar. 

Leeshulpmiddelenkoffer

Leeshulpmiddelen kunnen uitkomst bieden voor mensen met een leesbeperking, jong of oud (bijvoorbeeld slechtzienden, dyslectici of motorisch gehandicapten). De Bibliotheek Gelderland Zuid beschikt over een aantal koffers met onder andere leesloepen van verschillende sterktes, een daglicht-leeslamp en een tweetal daisyspelers. Verder informatie over de middelen, de leveranciers en de diverse hulporganisaties. De koffers kunnen een aantal weken worden geleend om op je gemak uit te proberen welke hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor betreffende leesbeperking. Vraag er naar bij je bibliotheek.

Passend Lezen-app voor tablet of smartphone

Met deze app kunnen gebruikers van een iPad, iPhone of Android-apparaat alle gesproken boeken en bladen van Bibliotheekservice Passend Lezen lezen. Een daisy-rom en daisy-speler is hiermee niet meer nodig. De app is gratis te downloaden in de App Store voor iPad en iPhone en Google Play voor Android toestellen. Om te kunnen lezen, moeten de gekozen boeken of bladen eerst via de site www.passendlezen.nl op de boekenplank van de lezer worden gezet. Dan kan ook de boekenplank direct via de app worden bediend. Je gebruikt de app met je gebruikersnaam en wachtwoord van Bibliotheekservice Passend Lezen. Klik op onderstaande link voor handleidingen voor het gebruik van de Passend Lezen-app voor IOS (apple) en Android.

In de Bibliotheek De Mariënburg en Zwanenveld zijn daisyroms met een kleine collectie beschikbaar in het Taalhuis.

Audiolezen

Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor gesproken boeken. Via www.passendlezen.bibliotheek.nl heb je toegang tot een collectie van maar liefst meer dan 45.000 titels via
streaming. Voor jong en oud!

Hoe leen je nu die 45.000 gesproken boeken? Klik hier voor meer uitleg. 

Tijdwinst én ontspannen luisteren

Je luistert graag naar verhalen of wilt meer weten over een bepaald onderwerp. Maar je bent geen lezer of je hebt weinig tijd? Dan is een luisterboek dé optie!

  • Op cd in onze bibliotheek Bekijk details

    In onze bibliotheek kun je diverse gesproken boeken vinden op cd. Dit boek kun je met een cd-speler altijd en overal beluisteren. Zo combineer je het lezen probleemloos met je dagelijkse bezigheden.

    Bekijk details van Op cd in onze bibliotheek

  • LuisterBieb app Bekijk details

    Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Met een uitgebreide selectie bestsellers van bekende auteurs. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren,...

    Bekijk details van LuisterBieb app