Koffie met... Tineke Honingh

Het (on)gewone verhaal van Bo, Elke dag broerdag, Chip & Bos – Raborangers!, allemaal jeugdboeken die Tineke Honingh schreef. Naast kinderboeken schrijft ze ook stripscenario’s en vertelt ze graag in de klas hoe leuk lezen en schrijven is. Ze woont met haar man, twee kinderen en twee katten in Nijmegen. Op zaterdag 6 november presenteert ze de Grote Tineke Honingh Show (vol leestips!) tijdens Night at the Library junior in Bibliotheek Beuningen en Bibliotheek De Mariënburg.

Hoe drink je je koffie (of thee) het liefst?
Jullie hadden deze rubriek voor mij kunnen veranderen in Thee met… want ik lust geen koffie. Ook niet met veel melk of suiker, brr. Ik hou van alle soorten kruidenthee en rooibos. Met stip op 1: verveine.

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Een kruising tussen snoepwinkel en werkplek. Ik kom heel vaak in de bieb, liefst elke week. Dan word ik altijd weer overdonderd door de keuze, welke zal ik nemen? Je vindt me dan vooral tussen de kinderboeken en young adult, maar ook de strips en graphic novels. Verder ben ik natuurlijk in de bieb om lekker met kinderen & boeken aan de slag te gaan, maar ook om te schrijven. Flinke delen van mijn laatste boek heb ik in de bieb herschreven.

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht?
Ja, hallo zeg. Kiezen vind ik dus erg moeilijk! Een poging. Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing. Prachtig verhaal én meteen een schrijfhandboek. Voor als kinderen (en volwassenen!) zelf een verhaal op papier willen krijgen. En momenteel zijn mijn kinderen en ik helemaal in de ban van Linda Dielemans. Al haar boeken spelen zich duizenden jaren geleden af. Over de tijd van jagers en verzamelaars. De eerste boeren. Over Neanderthalers en Homo Sapiens. Heerlijk om voor te lezen, zelf te lezen en je te verwonderen over hoe mensen toen leefden en ze misschien helemaal niet zoveel anders waren dan wij. 

Wat maakt deze zo bijzonder voor jou?

Linda Dielemans is niet alleen schrijver, maar ook archeologe. Je leert dus ook over hoe de mensen toen leefden, welke voorwerpen belangrijk waren, of rituelen. Afgelopen vakantie las ik ‘Zomerwoud’ voor, over de ontmoeting en vriendschap tussen twee verschillende kinderen: een jager uit het woud en een boer van de hoogvlakte. Zelfs mijn man schoof steeds aan om mee te luisteren. En daarna kwam het vanzelf over de verschillen tussen hen en de dilemma’s die daardoor opspeelden. Hoe mijn kinderen (9 & 11) die zouden oplossen – en ze kozen direct een kamp: als zij mochten kiezen, zouden ze ook jagers & verzamelaars worden. Heerlijke gesprekken zijn dat. Dat is wat boeken en verhalen moeten doen, vind ik, dat je zelf ook op verhaal komt.

Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure, iets waar je stiekem heel erg van kan genieten?
Ik voel me er nooit schuldig over, hooguit krijg ik soms wat rare blikken als ik ze in de trein lees: strips. Of dat nou een Asterix & Obelix is, Storm, Gilles de Geus of een volwassen strip over Orcs – ik kan er echt van genieten.

Waar lees je het liefst?
Voorlezen doe ik meestal in bed, soms ook in de auto of de trein. Zelf lezen maakt me geloof ik niet zoveel uit, als het maar lekker zit, ligt of hangt. Bed, bank, luie stoel, aan de keukentafel. Lezen kan overal.

De favorieten van Tineke

 • Hoe ik per ongeluk een boek schreef

  Annet Huizing

  Katinka wil schrijfster worden, maar ze weet niet goed hoe ze alle verhalen in haar hoofd moet opschrijven. Ze zoekt hulp bij Lidwien die een beroemd schrijfster is. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe ik per ongeluk een boek schreef

 • Zomerwoud

  Linda Dielemans

  Alja en Erkin zijn afkomstig uit zeer verschillende stammen in de steentijd. Doordat ze elkaar toevallig ontmoeten, willen hun stammen van elkaar leren. Dit blijkt niet altijd eenvoudig. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zomerwoud

 • Het zwaard, het juk en het meisje

  Linda Dielemans

  Het is 2800 jaar geleden. Jorre (13) is de zoon van de smid en zorgt voor de paarden van de hoofdman. Als de hoofdman plotseling sterft, wordt alles anders. Vanaf ca. 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het zwaard, het juk en het meisje