Koffie met... Jaap Robben

Jaap Robben is dichter en auteur. Hij publiceert poëzie, romans, artikelen, jeugdboeken en vertalingen. Zijn eerste roman Birk oogstte veel lof en zijn tweede boek ‘Zomervacht’ (in het Engels: Summerbrother) staat op de Longlist van de International Booker Prize 2021. Jaap was van 2008 tot 2010 stadsdichter van zijn toenmalige woonplaats Nijmegen. Inmiddels woont hij met vrouw en twee kinderen in een boerderij net over de Duitse grens. Momenteel schrijft hij aan een volgende roman.

Hoe drink je je koffie (of thee 😉) het liefst?
Cappuccino. Zonder suiker. Een dag is niet begonnen zonder een kop koffie.

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Het is veel. Een ontdekkingsplek van verhalen, ideeën, gedachtes. Verzamelplaats van taal, soms ga ik er met mijn laptop heen om er in een hoek te gaan schrijven wanneer ik een ander uitzicht wil. Of naar het Poëziecentrum wanneer ik naar zeldzame poëzie zoek waarover ik vertel bij Tijd voor Max. Maar misschien wel het bijzonderste aan een bibliotheek vind ik dat het een van de weinige plekken is waar je heen kunt zonder dat je er iets moet kopen.

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht?
Daar is niet één antwoord op te geven. Mijn dierbaarste boeken van dit moment zijn Ik heet Lucy Barton van Elisabeth Strout, Vallen is als vliegen van Manon Uphoff, de verhalenbundels van Dorthe Nors. En door het gedicht ‘Een lange wandeling’ van Kopland krijg ik altijd weer tranen.

Wat maakt deze zo bijzonder voor jou?
De beste boeken bevat ik nooit meteen tijdens het lezen. Dat zijn de boeken waar je steeds weer in terug moet lezen, die je manier van kijken veranderen. Sinds het lezen van Doggerland van John Smith bijvoorbeeld, kan ik niet meer normaal naar piepschuim kijken zonder daar een heel verstikkend gevoel van te krijgen.

Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure (denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeketreeksen o.i.d.: iets waar je stiekem heel erg van kan genieten)?
Ik heb een abonnement op de ELLE Decoration. Én op de VOGUE Living. Ik word altijd heel rustig van die kleuren, die gestileerde decors van mooie spullen.

Waar lees je het liefst?
Thuis in een stoel naast de houtkachel met zicht op de velden.

De favorieten van Jaap

 • Elizabeth Strout Ik heet Lucy Barton

  Lucy Barton is langzaam aan het herstellen van wat een simpele operatie had moeten zijn. Haar moeder, die ze jaren niet gezien heeft, komt op ziekenbezoek. Door te praten over mensen die Lucy nog uit het dorp van haar jeugd kent zoeken ze aarzelend toenadering tot elkaar. Maar net onder de oppervlakte ligt nog steeds de spanning die al die tijd tussen...

  E-book

 • Dorthe Nors Karateslag

  Korte verhalen over bijzonder intrigerende momenten in het dagelijks leven van heel gewone en heel ongewone mensen.

  Gedrukt boek

 • Rutger Kopland Verzamelde gedichten

  Vrijwel complete bundeling van de gepubliceerde dichtbundels van de Nederlandse dichter (1934-2012).

  Gedrukt boek