Koffie met... Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix is schrijver, columnist, podcast- en hoorspelmaker. Ze werkte jarenlang achter de bar in het Nijmeegse café In de Blaauwe Hand en schreef daar haar eerste roman, De Verjaardagen. Inmiddels werkt ze aan haar vierde roman en is ze druk met haar podcastproject 365 voicemails voor Sjors. Hanneke woont met man en dochter in een dorpje vlakbij Nijmegen.

Hoe drink je je koffie (of thee 😉) het liefst?
Ik ben heel neurotisch in mijn koffie- en theegebruik: 's ochtends drink ik zwarte filterkoffie en losse earl grey thee, 's middags koffie verkeerd en 's avonds jasmijnthee.

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Ik ging er als kind al veel heen en ben altijd naar de bieb blijven gaan. Ik kom uit een echte bieb-familie, mijn broer werkt in de bieb en we hebben altijd abonnementen gehad. Ik mis het binnenwandelen en door de boeken snuffelen nu de bieb dicht is door corona.

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht?
Ik lees nu Wij zijn licht van Gerda Blees en dat is echt fantastisch!

Wat maakt deze zo bijzonder voor jou?
De wisselende perspectieven zijn zo geestig en tegelijkertijd schrijnend. Zo slim geschreven! Echt jaloersmakend goed.

Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure (denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeketreeksen o.i.d.: iets waar je stiekem heel erg van kan genieten)?
Ik geloof niet in guilty pleasures. Als je ergens van geniet, dan moet je het vooral lezen en je niet schamen omdat je denkt dat je geen smaak hebt! Dus het is voor mij geen biecht om te zeggen dat ik, naast abonnementen op NRC en De Groene Amsterdammer, ook een jaarabonnement heb op de Mijn Geheim. Zo!

Ook lees ik erg graag allerlei soorten thrillers. Ik ben daar een veelvraat in. Als ik een serie zie die op een boek is gebaseerd, dan ga ik daarna meestal het boek lezen om te kijken hoe ze het hebben omgezet. Ik heb net het boek waarop de Netflix-serie Behind her eyes is gebaseerd uit, dat boek viel tegen in vergelijking met de serie. Dat vind ik dan niet teleurstellend of zonde van mijn tijd, maar vooral heel interessant.

Waar lees je het liefst?
In de luie stoel naast de houtkachel (écht waar).

De favorieten van Hanneke

 • Behind her eyes

  Sarah Pinborough

  Een receptioniste krijgt een verhouding met haar getrouwde baas en raakt bevriend met zijn vrouw, maar dan ontdekt ze vreselijke geheimen, die hun driehoeksverhouding in een nieuw licht zetten.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Behind her eyes

 • Wij zijn licht

  Gerda Blees

  Vanuit het perspectief van de dingen om hen heen wordt het op waarheid gebaseerde verhaal verteld van een Utrechtse woongroep, die in 2017 een van haar leden verliest door hun dieet van licht en lucht.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wij zijn licht