Koffie met... Daphne Bergman

Daphne Bergman is sinds 11 januari 2019 burgemeester van Beuningen. Daarvoor was ze een jaar waarnemend burgemeester. Tussen 1994 en 2010 werkte ze voor D66 in de Tweede Kamer, als fractiemedewerker. Van 2010 tot 2018 was ze wethouder van de gemeente Gouda.

Hoe drink je je koffie (of thee 😉) het liefst?
Mijn kinderen vinden dat ik verslaafd ben aan koffie. Inderdaad geen dag zonder meerdere koppen koffie. Liefst een goede cappuccino ‘to go’ om de dag mee te beginnen. Koffie drinken in een boekenzaak, bibliotheek, museum en op vakantie is het allerleukste om te doen.

Wat betekent de bibliotheek voor jou?
Een broodnodige publieke ruimte voor iedereen, om kennis op te doen, te studeren, tijdschriften te lezen of cursussen te volgen. De bieb is zoveel meer dan alleen een afhaalpunt voor boeken. Het is een laagdrempelige neutrale plek, die we moeten koesteren.

Favoriete (e-)boek/luisterboek/podcast/gedicht?
Ik lees nu Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz. Een meesterlijk verhaal. Voor het slapen gaan hou ik van luchtigheid. Ik lees vaak een stukje uit een kookboek. Momenteel “Tradisionele Suid Afrikaanse Kookkuns” van Magdaleen van Wyk en Pat Barton. Verder kan ik me goed vinden in deze twee citaten van Erasmus: “Heel de wereld is mijn vaderland” en “Reizigers zijn wij in deze wereld, geen bewoners.”

Wat maakt deze zo bijzonder voor jou?
We hebben maar 1 aarde en die is van ons allemaal. We zijn allen verantwoordelijk voor het voortbestaan van de aarde. Ook de huidige coronapandemie houdt zich niet aan grenzen.

Boekenbiecht: Heb je een guilty pleasure (denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeketreeksen o.i.d.: iets waar je stiekem heel erg van kan genieten)?
Ik ben fan van science fiction en fantasy. Geen Harry Potter, wel Lord of the Rings van Tolkien. Op mijn veertiende voor de eerste keer gelezen op de achterbank van de auto op weg naar de camping in Frankrijk.

Waar lees je het liefst?
Thuis op vrije dagen en op vakantiebestemmingen.

De favorieten van Daphne